Régió

Még szokják az új hulladékgazdálkodási rendszert a gútaiak

Gúta | A közel 10 500 lakosú és a mintegy 2600 háztartással rendelkező Gútán a háztartások csaknem 85%-ánál már pontosan, személyre szabottan meg tudják állapítani a kitermelt hulladékmennyiséget, ám ez az arány 2022 folyamán át fogja lépni a 90%-ot.
Vataščin Péter

2022. január 14. 12:07

Gúta
Előnyöket ígér az önkormányzat az új rendszernek köszönhetően (TASR-illusztrációs kép)

Finta Zoltán, a Gútai Városi Hivatal vezetője érdeklődésünkre elmondta, annak ellenére sokan csak most kezdtek el érdeklődni a pontos teendőkről, hogy számos 2021-es képviselő-testületi ülésen tárgyaltak a témáról, illetve folyamatosan, több csatornán tájékoztatták a lakosságot.

A helyiek elsősorban a hivatalt keresik fel kérdéseikkel, ide hozzák be azokat a kis kártyákat is, amit még tavaly kaptak a szelektált hulladékért, s amely alapján visszakaphatnak a hulladékkezelésért kifizetett összegből. A kiskártyás rendszer január végéig kifut, addig még egyfajta átmeneti időszakban párhuzamosan működik a régi és az új gyakorlat. „Már működik a mérés, él a rendszer. Látjuk, hogy hol, mennyi szemét volt a kukákban, már tároljuk ezeket az adatokat” – tette hozzá a hivatalvezető. A napokban újabb, frissebb tájékoztató anyagot jelentetnek meg a város honlapján, illetve a közösségi oldalon és a Gúta TV-ben.

Finta Zoltán szerint, jellemzően a fiatalabb lakosok értik meg könnyebben az új rendszer lényegét, míg az idősebb generációknak némileg több idő kell a megszokásra. Utóbbi csoportnak valószínűleg hasznos lett volna, ha múlt év végén például lakossági fórumok keretében el tudták volna magyarázni a fejlesztés okait és céljait, de erre a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség. Minden héten egyeztetnek a hivatal munkatársai addig, amíg be nem áll a rendszer. „Vannak olyan háztartások, ahol több kukát kitesznek, de csak egyen van csip. Az érintetteket tájékoztatjuk, hogy most még elvisszük, de a következő héten csip nélkül már nem ürítjük ki a kukákat. Sokan azért hívnak, mert nem tudnak a csipekről. Ez azért lehet, mert a szabványoknak megfelelő tárolóedényeken a peremük alatt, nem látható helyre helyeztük fel a csipeket” – mondja Finta, aki szerint érthetőek is a kezdeti nehézségek, hiszen az eddigi rendszer évtizedekig érvényben volt:

„Minimum egy év kell, hogy az emberek megszokják. Ennek ellenére úgy látom, hogy átgondolt és jó rendszert építettünk fel, ami az elkövetkezendő években a városnak és a lakosoknak is előnyös lesz.”

Az előnyökről a féléves elszámoláskor szembesülhetnek az emberek, amikor mindenkinek szétküldik tételesen kimutatva a költségeit – ám aki igényli, ennél rugalmasabban is nyomon követheti a saját számait.

„Az a cég, amellyel együttműködünk, azt ígérte, hogy márciusig kifejlesztenek egy mobilapplikációt, amit mindenki ingyenesen letölthet, s azon keresztül követheti a rá vonatkozó adatokat”

– zárta a hivatalvezető.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sfdsa

7 tipp, amivel átvészelheti az omikron-hullámot!

Ivan Korčok

Korčok: a NATO-ban felmerült, hogy Szlovákiába is egységeket küldenek

nyugdíjas

Az egészségügyi minisztérium figyelmeztet: A nyugdíjasoknak már csak pár napjuk van, hogy teljesítsék ezt a feltételt!

sabaka

Pár napon belül mindenki elkaphatja az omikront – erre készüljön!

Katerína Vytvytska

A Kijevben élő Katerina vérfagyasztó vallomása: a táskám összecsomagolva, a legrosszabbra számítunk!

nyugdíjas

Egy rossz döntéssel tízezreket bukhatunk a 2. nyugdíjpilléren

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.