Még mindig délibáb az R2-es

Pozsony | Bár az R2-es gyorsforgalmi út még mindig csak papíron köti össze Zólyomot Losonccal, Rimaszombattal és Rozsnyóval, a minisztérium már egy újabb elágazást tervez, mégpedig Magyarország irányába. A projekt elméleti része így tovább bővül, az építkezés reális kezdete viszont beláthatatlan távolságban van.
Demecs Péter

2018. január 29. 12:14

Nem jutott messzire a sztrádaépítés Gömörben - Martin Domok/Plus Jeden Deň

Heves indulatokat váltott ki tavaly a pénzügyminisztérium azon elemzése, amely nem javasolta az R2-es egyes szakaszainak megépítését. Az érintett régiók lakosai több alkalommal szerveztek forgalomkorlátozó akciókat, amelyeken a gyorsforgalmi út továbbépítését követelték. Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter és Bugár Béla, a Híd elnöke azzal próbálta megnyugtatni a kedélyeket, hogy az R2-es továbbra is prioritás, az egyes útszakaszok projektdokumentációjának előkészítése nem állt le. Később Robert Fico kormányfő is kijelentette, hogy az R2-es projektje nem volt lesöpörve az asztalról. „Engem végképp nem érdekel egy hivatalnok véleménye” – válaszolta arra a kérdésre, mit gondol a pénzügyminisztérium elemzőinek elutasító elemzéséről.

Miután múlt héten az iránt érdeklődtünk a közlekedési tárcánál, hogy milyen stádiumban van az R2-es folytatása, azt a választ kaptuk, hogy az egyes szakaszok előkészítése előrehaladott állapotban van, legalább a Vámosfalva–Lónyabánya (Mýtna–Lovinobaňa) szakaszra kiírhatják a tendert, s hogy készül egy elemzés, amely indokolná az R2-es egy újabb elágazását.

A szlovákiai R2-es a tranzitforgalom elvezetése szempontjából fontos, ám nemcsak kelet–nyugat, hanem észak–dél irányban is, tehát Európa északi és déli részének összekötésében is fontos szerepet játszhat

 – tájékoztatta lapunkat a közlekedési tárca. Terveik szerint a gyorsforgalmi út Losoncnál elágazna, egy része Rimaszombat irányába vezetné a forgalmat, a másik viszont délre, a magyar határig.

Az, hogy mennyire reális ez az elképzelés, milyen stádiumban van a projekt és a magyar féllel való egyeztetés, a minisztérium leveléből nem derül ki. Mint ahogy az sem, miből akarják finanszírozni az R2-es már megrajzolt szakaszait. A tárca továbbra is az adósságfékről szóló alkotmánytörvény módosításában látja a megoldást, az erről szóló tárgyalások viszont a parlamentben elakadtak. „Az önkormányzatok képviselőit és a polgári aktivistákat találkozások során rendre felszólítjuk, gyakoroljanak nyomást a parlamenti képviselőkre annak érdekében, hogy szavazzák meg az adósságfék feloldását” – közölte a minisztérium, hozzátéve: ha nem lesz elég forrás az infrastruktúrára, már csak az állami költségvetésre, illetve az új uniós programozási időszakra (2021–2027) lehet számítani.

Ami az R2-es projektjének előkészítését illeti, a már említett Vámosfalva–Lónyabánya (Mýtna–Lovinobaňa) szakaszon kívül a Saca–Kassaolcsvár és a Rozsnyó–Szádalmás szakaszok állnak a legközelebb a versenypályázat kiírásához.

Az építkezésre még nincs pénz, de már a magyar határig vezetnék az R2-est

Ha az eredetileg betervezett ütemterv szerint folytatódna az R2-es projektje, akkor 2020-ban gyakorlatilag teljes hosszának közel fele már épülhetne, 2023-ban nyolc fontosabb szakaszt adhatnának át a forgalomnak. A közlekedésügyi minisztérium válaszaiból viszont arra lehet következtetni, hogy már maga a tárca sem bízik abban, hogy ezeket az időpontokat sikerül betartani. A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) a tárca szerint 2018 első negyedévében elméletileg kiírhatná a versenyt a Vámosfalva–Lónyabánya (Mýtna–Lovinobaňa) szakaszra. Mivel azonban nincs pénz az építkezésre, a verseny kiírásának sincs sok értelme, s hasonló a helyzet a többi szakasszal is. „A versenyek kiírása a projektek előkészítésének befejezésétől, az anyagi fedezet bebiztosításától és attól függ, milyen gyorsan sikerül befejezni a projektek optimalizációját” – közölte az Új Szóval a közlekedési tárca sajtóosztálya. Ilyen optimalizáció eredménye például az a tavalyi döntés, mely szerint a szoroskői alagút kétcsöves helyett csak egycsöves változatban fog megépülni. További szakaszoknál vizsgálják, nem lehet-e módosítani a gyorsforgalmi nyomvonalát úgy, hogy költségmegtakarítás érdekében például ne kelljen annyi hidat építeni.

Az INEKO elemzése szerint az R2-es folytatását nem sikerül az állam elképzelése szerint megvalósítani.

Az időpontok teljesen irreálisak, nem veszik figyelembe a projektek előkészítéséhez szükséges minimális időt és az építkezés feltételezett hosszát sem

 – állítják az INEKO elemzői.

A minisztérium szerint viszont az INEKO nem aktuális információk alapján dolgozta ki elemzését; a forgalomsűrűség miatt indokolt a gyorsforgalmi folytatása, újonnan ráadásul egészen a magyar határig vezetnék. „A legaktuálisabb közlekedési felmérések igazolták, hogy elkerülhetetlen az R2-es folytatása Zólyomtól Losoncig és onnan a magyar határig. A szlovák és a magyar fél egy közös közlekedési modell kidolgozásán fog dolgozni, amely felméri a forgalom sűrűségét a magyar és a szlovák oldalon” – közölte a minisztérium azzal, hogy egy ilyen modell alapján reálisan fel lehet mérni, mennyire fontos az R2-es bővítése a magyar határ irányába.

Önnek ajánljuk

Közös lista pártelnök nélkül?

El-selejtező - Döntetlennel várja a hazai visszavágót a Ferencváros

Frissítve

Villám csapott több kirándulóba a Tátrában, egy turista meghalt

Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Az ötödikesek novemberben, a kilencedikesek áprilisban írnak tesztet

Sikeres díjlovaglás, jön a fogathajtás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?