Matovič nekiment a Tisztességes Szlovákiáért mozgalomnak

Pozsony | Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerint a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) mozgalom elveszítette függetlenségét, és Andrej Kiska (Za ľudí), valamint a PS–Spolu koalíció politikai szervezetévé vált. A mozgalom vezetői arrogánsnak nevezték Matovičot.
Nagy Roland

2019. július 23. 18:50

A két fél közti vita azzal indult, hogy az OĽaNO egy hétre lefoglalta a Szlovák nemzeti felkelés teret (Sznf) a bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmából. A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tagjai úgy vélik, hogy Matovič saját politikai ambíciói érdekében akarja felhasználni a fontos évforduló emlékét.

„Matovič minden egyes időpontot lefoglalt. Nagy arroganciára utal, hogy nem ad lehetőséget a megemlékezésre még azoknak sem, akik jelen voltak a bársonyos forradalom megszervezésénél, mindössze azért, hogy saját politikai támogatottságát növelje”

– reagált a mozgalom.

Matovič tegnap kijelentette: nincs semmi újdonság abban, hogy a teret lefoglalta az OĽaNO, hiszen már évek óta ezt csinálják. Elmondása szerint a párt mindössze meg akarta előzni azt, hogy a szélsőségesek megemlékezést tartsanak azon a téren, amely sokak számára a szabadság szimbóluma. „Szinte polgári kötelességünknek éreztük, hogy lefoglaljuk a teret, így elkerülhetjük a szélsőséges erők értelmetlen gyűlöletkeltését” – fogalmazott az OĽaNO elnöke. Hozzátette: az utóbbi években nem zavart senkit, hogy pártja lefoglalta a teret, idén viszont, a parlamenti választás közeledtével, már igen. Matovič szerint ennek az az oka, hogy a Tisztességes Szlovákiért mozgalom politikai szervezetté vált.

„Amikor tavaly meggyilkolták Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát, mi voltunk az elsők, akik tüntetéseket szerveztünk. Az Sznf-teret lefoglaltuk három egymást követő péntekre, de amikor a szervezet bejelentette, hogy ők is tüntetni szeretnének, átengedtük a helyet. Akkor még helyes döntésnek tűnt, hogy átadjuk az irányítást egy olyan szervezetnek, mely polgári és független. Idővel azonban rájöttünk, hogy a Tisztességes Szlovákiért mozgalom nem polgári kezdeményezés, hanem Andrej Kiska és a PS–Spolu politikai szervezete”

– vélekedett Matovič, majd hozzátette, hogy erre több bizonyíték is van. „A nagy tüntetések során a polgármesterjelöltek közül egyedül Matúš Vallo, a Progresszív Szlovákia jelöltje kapott teret a színpadon. A mozgalom egyik alapítója, Juraj Šeliga ma Andrej Kiska jobbkeze” – magyarázta az OĽaNO vezetője.

A Tisztességes Szlovákia mozgalom tagadta Matovič állításait. „A mozgalom mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy ne álljon kapcsolatban politikai pártokkal. Ez Juraj Šeliga esetében sem volt másképp, aki még jócskán a politikai pályafutásának megkezdése előtt elhagyta a mozgalmat” – olvasható a kezdeményezés közleményében. 

A Matovič által támadott pártok nem kívántak reagálni a vádakra. Ľubomír Ondrejkovič, a Progresszív Szlovákia szóvivője lapunknak azt mondta, hogy a párt nem szeretne felesleges konfliktusokba keveredni.

„Éppen azért léptünk be a politikába, hogy az ehhez hasonló macska-egér harcoknak véget vessünk”

– közölte a szóvivő. A vádakkal kapcsolatban kerestük a Kiska vezette Za ľudí pártot is, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdésünkre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?