Martin Klus Nyitra megyében

A Nyitra Megyei Önkormányzat hétfői képviselő-testületi ülésén megjelent Martin Klus, a Szlovák Köztársaság Külügyminisztériumának államtitkára, aki szót kért, hogy szólhasson a jelenlévőkhöz.
Pártsajtó

2021. július 1. 10:16

a

Felszólalása kezdetén, az MKP jelen levő 10 megyei képviselője, egy szálig elhagytuk a tanácstermet. Hogy miért tettük, azt Szigeti László mondta el nyilvánosan: tiltakozásul az ellen, hogy az állampolgársági törvény módosítása kapcsán velünk, szlovákiai magyarokkal riogatott, amikor befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlította helyzetünket és azt állította, hogy a szlovákiai magyarság biztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára.

Mivel Martin Klus arra volt kíváncsi, mi a véleménye a jelen levő megyei képviselőknek az Európai Unió jövőjéről az erről szóló nyilvános konzultáció kezdetén, a beszédét követő vitában elmondtam az MKP képviselőcsoportjának és a Nyitra megyében élő magyarság többségének véleményét, majd kérdéseket fogalmaztunk meg számára. Eszerint nem kérünk több Európát, az integráció mai szintje megfelelő. Nem vagyunk a további integráció hívei, az Európai Egyesült Államok tervét elutasítjuk. A nemzetek Európájában hiszünk és azt szeretnénk, ha az Európai Unió a keresztény-zsidó örökségre és hagyományokra épülne. Ahogyan eredetileg az unió 2005-ben megalkotott alkotmányában is szerepelnie kellett volna, ám végül nem került az EU alkotmányába. Szeretnénk, ha az EU erőteljesen kiállna a hagyományos családmodell mellett: anya, apa és a gyermekek. Védje meg és viselje gondját a nemzeti kisebbségeknek csakúgy, ahogyan védelmébe vette a más jellegű kisebbségeket. Brüsszel az összes tagországa irányába egyformán közelítsen, ne közösítse ki azokat a nemzeteket, államokat, amelyek kiállnak a hagyományos, keresztény-konzervatív értékek mellett. A keresztény humanizmus és tolerancia jegyében. A számbeli kisebbségben élő nemzetközösségek önigazgatási, önkormányzati keretei ne csupán az EU nyugati felében legyenek honosak, ültessék át a gyakorlatba az EU keleti részében is. Szeretnénk, ha az EU nem töredezne darabjaira, legyen az európai régiók, nemzetek és államok erős, határozott közössége.

Hasonlóan ehhez azt is szeretnénk, hogy az EU berkeiben a Visegrádi Négyek csoportja tovább erősödjön és fejlődjön, ne legyen úrrá berkeiben a meggyengítési sőt, a megosztási szándék. Hiszen az utóbbi évek folyamán jelentős befolyásra tett szert, a hagyományos európai értékek fő védelmezője lett. Olyan pozíciót szerzett az EU berkeiben, mint korábban a Benelux csoport. Kívánatos, hogy megszerzett befolyása, pozíciói megszilárduljanak. Azt is szeretnénk, hogy az EU berkeiben ne legyen szembe állítva a hagyományos keresztény-konzervatív világnézet a liberális-globalista világnézettel. Ne legyen újra úrrá a vélemény-kizárólagosság, mint ahogyan azt 1989-ig megismerhettük. Méltányolják végre Európa gyökereit, hagyományait, a jövő formálásában építsenek rájuk, hiszen Európa kiváló alapokat örökölt. Biztonságos, migránsok nélküli Európát szeretnénk, ahol az emberek szívesen élnek, családot alapítanak, vállalkoznak, dolgoznak, fejlődnek és gyarapodnak.

Brüsszel figyeljen az Európai Unió támogatási forrásainak regionálisan kiegyensúlyozott felhasználására az egyes tagországaiban. A gyengébb, leszakadó térségek felzárkóztatása legyen alapvető stratégia, csak ezt kövesse a fejlett és erős régiók további gyarapodása. Mert a kiegyensúlyozatlan regionális fejlesztés, fejlődés beláthatatlan károkat eredményez.

A felszólalásunkat további hozzászólás követte az MKP megyei képviselő-csoportjának padsoraiból, Kőrösi Agócs Ildikó jóvoltából. Megerősítette mindazt, ami részünkről elhangzott, majd arra kérte Martin Klus államtitkárt, hogy vegye figyelembe az elmondottakat az Európai Unió jövőjének formálása folyamán, Szlovákia pozícióinak meghatározásánál.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.