Lemondták a tervezett Mohamed-karikatúraversenyt Hollandiában

Amszterdam | Lemondta Geert Wilders a pártja, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által meghirdetett Mohamed-karikatúraversenyt, biztonsági aggályokra hivatkozva.
MTI

2018. augusztus 31. 09:23

Geert Wilders - TASR/AP-felvétel

"Az iszlamista erőszak lehetséges áldozatainak elkerülése érdekében úgy döntöttem, hogy nem engedem megtartani a karikatúraversenyt" - írta  csütörtök esti közleményében a politikus.

Wilders, akit nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érnek, és 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll, korábban egyebek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, amely véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve. A politikust a holland bíróság 2016 decemberében bűnösnek találta gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

A Hollandiában  tervezett Mohamed-karikatúraverseny miatt szerdán tiltakozó menetet indított Pakisztánban a Tehrik-i-Labbaik (TLP) iszlamista mozgalom, a rendőrség csütörtökön megállította a menetet. Iszlámábádban mozgósították a hadsereget a külföldi diplomaták védelmére.

Közben bíróság elé állítottak csütörtökön Hollandiában egy 26 éves pakisztáni férfit, aki a gyanú szerint támadást akart előkészíteni Geert Wilders ellen, amiért az általa vezetett, bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) Mohamed-karikatúraversenyt tervezett.

 A férfit terrorista indíttatású fenyegetőzéssel gyanúsítják, illetve azzal, hogy tervet szőtt gyilkosság elkövetésére és felkelést akart szítani - közölte az ügyészség csütörtöki közleményében. 

A 26 éves férfit a hágai központi pályaudvaron vették őrizetbe kedden, az után, hogy a Facebook közösségi oldalra felöltött videofelvétele tanúsága szerint támadással fenyegette meg a Mohamed-karikatúraverseny szervezőjét, egyúttal egy lehetséges támadásról beszélt a holland parlament épületénél.

 Annak ellenére, hogy a holland kormány a tervezett karikatúraversenyt "tiszteletlennek" és "provokatívnak" tartotta,  elítélte a Wilders elleni fenyegetéseket, és megvédte a politikus szólásszabadsághoz való jogát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

Csontit, a Sátor-bűnbanda tagját 22 évre ítélték

EXKLUZÍV: A dunaszerdahelyi leszámolás után megjelent cikkünk először az ujszo.com-on!

Délután erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Kuciak-gyilkosság: Peter Tóthot kihallgatja a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?