Zsivago doktor titokzatos élete

<p>Hogy Borisz Paszternak nem volt tökéletes, azt tudjuk. Hogy az egyik legfontosabb orosz regényt írta meg, szintén. Hogy a regény, ahogy mondani szokás, nem jöhetett volna létre a szeretője, Olga Ivinszkaja nélkül, talán sokak számára meglepő újdonság.</p>

Márpedig a tények ezt a feltételezést csak megerősítik. Anna Pasternak, az író rokona – egyébként Nagy-Britanniában élő újságíró – minden tehetségét latba vetve írta meg e regénybe illő történet tényszerű változatát, szigorúan a kutatásai során megszerzett ismeretekre és dokumentumokra hivatkozást választva követhető módszernek. Szokatlan, hogy egy szerző, aki közel áll a könyvében megjelenő személyekhez, részrehajlás nélkül, a mentegetés legkisebb látszatát is kerülve írja meg a történetet, úgy, ahogy az minden valószínűség szerint a való életben megtörtént.

Anna Pasternak kronologikus sorrendben meséli el a hosszú ideig tartó szerelmi viszonyt, nem feledkezve meg a történelmi és politikai helyzet értő magyarázásáról, a korról, amelyben Borisz Paszternak élni volt kénytelen, annak elszenvedőjeként.

Egy-egy oldalon a szerző kilép a hűvös távolságtartás szerepéből, és elejt egy-egy megmosolyogtató, romantikus hevülettel átitatott megjegyzést, sutább megállapítást, azonban könyve dokumentumértéke és jelentősége vitathatatlan, hozzátesz a Paszternakról kialakult képhez, lesöpri a feleslegesen kialakult mítoszokat, és megérteti velünk, miért is annyira nagy regény a Zsivago doktor, egyes szereplőinek lekövethető, valódi alakjára világítva rá. Szegényebb lesz a legenda és jóval gazdagabb a valóság.

És hogy mennyire nagy lépés a szerző életében e könyv megszületése, mi sem jelzi jobban, mint egy megjelenés előtt álló interjúban nemrég tett személyes megjegyzése: „Édesapám azt mondta, hogy megváltozott a véleménye Boriszról, és ezentúl bizonyára Olgára is másképp gondol.”

A könyv után alighanem keresve sem találunk olyanokat, akik ne akarnák (újra) belevetni magukat a Nobel-díjas orosz író nemzedékeket meghatározó, máig ható regényébe.

Anna Pasternak: Lara – Zsivago doktor eltitkolt szerelme. Noran Libro Kiadó, 2017, 360 oldal.

Értékelés: 8/10

Ayhan Gökhan

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?