Zöld utat kapott a Google könyvtára

New York.

New York. Nem sérti a szerzői jogokat a Google átfogó programja több millió könyv digitalizálásáról – döntött a napokban az illetékes New York-i fellebbviteli bíróság, elutasítva amerikai szerzők egy csoportjának keresetét arról, hogy a projekt megfosztja őket törvényes bevételeiktől.

A bírói testület úgy találta, hogy a program egyfajta közszolgáltatást biztosít anélkül, hogy megsértené a szerzői jogokat. Elismerte, hogy az ügy a szerzői jogok „határainak próbája”, de úgy vélte, hogy a Google által alkalmazott gyakorlat a törvény által megengedett.

Az amerikai írószövetség még 2005-ben perelte be a Google-t, egy évvel az után, hogy elindult a Google Könyvek (Google Books) nevű szolgáltatás, amelynek segítségével digitalizált könyvek szövegeiben tudnak keresni a felhasználók. A Google azzal érvelt, hogy programja nem fogja csökkenteni a könyveladásokat, hanem lökést ad nekik, mivel az olvasóknak könnyebb lesz rátalálni olyan művekre, amelyek másképp soha nem kerültek volna a kezükbe.

A Google a megtekinthető oldalak számának korlátozásával, illetve azok kinyomtatásának és kimásolásának akadályozásával igyekszik eleget tenni a szerzői jogi előírásoknak. A könyvek digitalizált oldalain kívül a keresett témában releváns hirdetések, a kiadó és az adott könyvet értékesítő áruházak honlapjaira irányító linkek is megjelennek.

A Google három éve megállapodásra jutott az Amerikai Kiadók Szövetségével arról, hogy az amerikai kiadók választhatnak, engedélyezik-e a hozzáférést könyveikhez és folyóirataikhoz a keresőóriás könyvtárprojektjének keretében, vagy eltávolíttatják azokat a virtuális gyűjteményből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?