Zárás Velencében

A 61. velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt Mike Leigh rendező Vera Drake című filmje nyerte el a szombati záróünnepélyen kihirdetett döntés szerint.

A 61. velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt Mike Leigh rendező Vera Drake című filmje nyerte el a szombati záróünnepélyen kihirdetett döntés szerint. Mike Leigh alkotása egy angliai „angyalcsináló” bábaaszszonyról szól, a történet a múlt század ötvenes éveiben játszódik, és főszereplője, Imelda Staunton a legjobb női alakítás díjára is esélyes volt; ezt szombat este meg is kapta a közönség értékítéletére sokat adó hivatalos bírálóktól.

Ezüst Oroszlánt kapott két film: a zsűri nagydíját a spanyol Alejandro Amenábar Mar adentro című alkotása nyerte el, míg a rendezés különdíját a dél-koreai Bin jip megalkotója, Kim Ki Duk tudhatja magáénak (aki öt évvel ezelőtt hasonló elismerésben részesült a lagúnák városában). A spanyol alkotás története: egy teljesen béna férfi ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy méltóságban haljon meg. Alakítóját, Javier Bardemet a legjobb férfi főszereplő díjára tartotta méltónak a velencei zsűri idén.

A „Marcello Mastroianni” különdíjban Marco Luisi és Tommaso Ramenghi részesült Lavorare con lentezza című filmjükért. A Jövő Oroszlánja elsőfilmes díjat Ismael Ferrouki vehette át, Francesco Munzi pedig különdíjat kapott.

A digitális filmek kategóriájában Mania Akbari munkáját emelte ki a zsűri, míg Lucio Pellegrini és Gianni Zanasi alkotása különdíjban részesült.

A rövidfilmek velencei oroszlánja Kamel Cherifhez került, míg e kategóriában Peter Foott kapott különdíjat. Az európai rövidfilmek kategóriájában Steve Hudson Goodbye című filmje kapta a legmagasabb velencei elismerést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?