Zajlik az Eurovíziós Dalfesztivál

ee
Torino |

Idén az olaszországi Torinóban rendezik az Eurovíziós Dalfesztivált, mivel tavaly az olasz Måneskin zenekar nyerte a dalok versenyét Hollandiában. A csapat azóta tényleges nemzetközi ismertségre tett szert, ami nem sűrűn fordul elő eurovíziós győztesekkel. 

Az első elődöntőt kedden rendezték, a második ma este lesz, szombat pedig a döntő napja. Idén néhány olyan zenekar is indult, amelyek Európa-szerte ismertek. Ilyen a kétezres évek elejének finn emo-rock szenzációja, a The Razmus, vagy a folk-pop-punk vonalon mozgó moldáv Zdob Si Zdub. Ők már bejutottak a döntőbe. Nincs bent viszont a dán Reddi zenekar, akik nehezményezték, hogy nem játszhatnak élőben. „Sokkal könnyebb lett volna, mint imitálni a zenélést” – mondta egyikük. (Ezen a fesztiválon csak az ének szól élőben, a zene mindig playback.)

A keddi elődöntő egyik különleges produkcióját az ukrán Kalush Orchestra prezentálta, akik a népzenét keverik a hiphoppal. A zenészek megköszönték Európa és a dalfesztivál támogatását a háborús időszakban. A Kalush Orchestra első helyen áll a fogadási oldalakon, ahol tippelni lehet a győztesre. Nem meglepő, hogy ők is továbbjutottak.

„Van olyan hely a világon, ahol ma katonák masíroznak, erőt fitogtatnak és háborús propaganda szónoklatokat tartanak. De mi itt az eurovíziós színpadon inkább a szabadságról, a jogokról, a jövőnkről beszélünk, és arról, hogy milyennek kellene lennie Európának” – mondta az Európai Parlament olasz alelnöke, Pina Picierno azon a fesztivállal összekapcsolt rendezvényen, amelyen Európa napját ünnepelték a résztvevők.

Idén negyven ország indul a versenyen, sem Szlovákia, sem Magyarország nincs köztük. Az első továbbjutói között meglepetések is akadtak, Svájc versenyzőjét például mindenki a kiesők közé tippelte, és a litván Monika Liunak sem jósoltak sikert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?