Világsztárok a Pozsonyi Dzsessznapokon

Pozsony |

<p>Idén is színes kínálattal készültek a holnap kezdődő Pozsonyi Dzsessznapok szervezői. A legnagyobb sztárokkal már foglalkoztunk ezeken a hasábokon, így őket csak röviden idézzük fel. Most a&nbsp;hazai&nbsp;és a cseh fellépők közül ajánlunk néhányat a hétvégére.&nbsp;</p>

Holnaptól vasárnap estig két színpadon zajlanak az események az Inchebában, a szombati napon például összesen öt formáció lép fel csak a nagyszínpadon. A kisebb teremben – immár hagyományosan – hazai tehetségek mutatkozhatnak be. Ők szó szerint egymást tapossák ezért a lehetőségért, minden évben tíz-tizenöt formáció jelentkezik, és a szervezők válogatnak közülük, Peter Lipa vezetésével. Íme az idei mezőny: The Swines, Arpi Farkaš & Barbora Botošová EthnoJazz Project, Paper Moon Trio, ODB Trio, Ľudové Mladistvá. Valamennyi csapat különleges a maga nemében vagy a szokatlan hangszeres felállás, vagy a stílusok bátor keverése miatt, és persze a virtuozitás is számított a döntésnél. Több együttes vegyít roma vagy szlovák népzenét dzsesszel, úgy tűnik, ez a módszer nálunk is kezd trendi lenni. A közönség a fesztivál ideje alatt a helyszínen szavazhat is kisszínpados kedvenceire, és a győztes jövőre a nagyszínpadon léphet fel az első napon, azaz ő nyithatja meg a Pozsonyi Dzsessznapokat. Tavaly a Cha Bud nevű kassai jazz-funk-dub kompánia kapta a legtöbb voksot, úgyhogy holnap este érdemes időben érkezni, mert pontban 19 órakor a húrok közé csapnak. 
Megszokhattuk már, hogy a Pozsonyi Dzsessznapokon szinte kötelező jelleggel minden évben fellép egy-egy big band. Idén a csehek nemzeti kincsének számító Big Band Gustava Broma érkezik, amelyben folyamatos fiatalítás folyik: mára az öt évvel ezelőtt ugyanitt látott csapathoz képest is csökkent az átlagéletkor. Az általuk prezentált zene is egyre modernebb, persze a műfaj évszázados hagyományait tiszteletben tartva. 


Jiří Stivín multiinstrumentalista fúvós és Miroslav Vitouš bőgős – két emblematikus név a szakmában. Előbbi örök kísérletező, a középeurópai kortárs zene legnagyobbjai közül való. Sokoldalúságára jellemző, hogy lemezre játszotta Telemann és Vivaldi fuvolahangversenyeit is, emellett kitűnő dzsessz-impovizátor. Akár megszokott kvartettje élén játszik, akár szólóestet ad egy szál furulyával és egy öreg kazettás magnóval, friss humora és muzikalitása mindig sikert arat. Miroslav Vitouš bőgős tőlünk nyugatabbra is sztár. Miles Davisszel is játszott, továbbá korszakos jelentőségű lemezeket készített Chick Coreával és Jan Garbarekkel. A legendás Weather Report egyik alapító tagja, és mindig arra törekedett, hogy a bőgőt a kísérő szerepből szólóhangszerré előléptetve egyedi atmoszférát teremtsen. Ők ketten viszonylag ritkán lépnek fel együtt, hiszen külön-külön is megtöltenek minden koncerttermet, és egyébként is nehezen tudnak időpontot egyeztetni. Szombaton egy ilyen kivételes alkalomnak lehetünk tanúi Pozsonyban. 


Luba Mason Amerikában letelepedett szlovák szülők gyermeke, ő már New Yorkban született és ott is csinált karriert, méghozzá a Broadwayn. Több sikeres musicalben szerepelt, szólólemezeket is kiadott, és egy latindzsessz-világsztárhoz, Rubén Blades-hez ment feleségül. Legutóbbi albumán olyan vendégek működnek közre, mint Al Jarreau, Randy Brecker vagy Kenny Loggins. Férje is gyakran magával viszi őt koncertkörútjaira, ahol Luba természetesen nem a színpad széléről nézi az eseményeket. Nemrég elhatározta, hogy szülei hazájában is megméretteti magát, sokat vár a vasárnapi bemutatkozástól, és ezzel mi is így vagyunk, annál is inkább, mivel alkalmi zenekarában Stano Palúch is hegedül ezen az estén. Luba Mason stílusát nem könnyű meghatározni, a world music, a popzene és a dzsessz világában is otthonosan mozog, ügyesen megtalálja az átjárásokat, a hangja pedig tényleg figyelemre méltó. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?