Vetkőzzük le előítéleteinket: hogyan éljünk együtt jól?

kép

A [fjúžn] egy összművészeti fesztivál, melyet 2006 óta szervez meg a Milan Šimečka Alapítvány. A fesztivál, melynek a főváros számos helyszíne ad otthont, az elmúlt évek során az ország egyik legfontosabb multikulturális rendezvényévé nőtte ki magát.

A pénteken kezdődő, és jövő szombatig tartó [fjúžn] a békés együttélést hirdeti, teret ad az országban élő új kisebbségek kultúrájának, bemutatja az ő életüket és lehetőséget teremt a találkozásokra – egyszóval, ahogy azt a neve is sejteti (az angol fusion, azaz fúzió fonetikus átirata) azt szeretné bizonyítani, hogy Szlovákia sokszínű, és hogy ez nagyon is jó dolog. 

A programkínálat műfajilag gazdag palettát kínál: koncertek, kiállítások, irodalom, színház, film, workshopok, előadások, beszélgetések, közösségi események és gyermekprogramok várják a látogatókat. Érdemes a teljes programot böngészni, itt most csupán pár tipp következik. 

Vasárnap délelőtt (szeptember 22.) gasztronómiai kalandozásra várják a szervezők az érdeklődőket a Prüger-Wallner kertbe: ukrán ételek, az ukrán kultúra és művészetek kerülnek terítékre. A Magnificient Picnic nevű projekt az ukrán gasztronómiával, kultúrával és történelemmel szeretné megismertetni a nagyközönséget – a projekt mögött egy fiatal ukrán hölgy, Olia Zhurba áll, aki kultúrszervezőként tevékenykedett otthon, a háború kitörése előtt. Ugyanitt egy orosz művésznő, Evgenia Kazarezova alkotóműhellyel várja majd az érdeklődőket. 

Megvan Nasi, a szimpatikus iráni lány a Pressburg-sorozatból? A karaktert alakító Nastaran Motlagh 15 éves volt, amikor családja Pozsonyban települt le. A Silné reči standup estjein vált ismertté, az idei [fjúžn] fesztiválon ismét beszélgetőestet vezet. Laura Zámocká és Tomáš Eštok színészekkel, valamint Bohdan Meteňkanyč rendezővel olyan kérdéseket boncolgat majd, hogy milyen is az, amikor a haza szó bizonytalanságot kelt. Hogyan jut el valaki oda, hogy úgy dönt, elhagyja a gyökereit? Egyáltalán, el tud-e valaki szakadni az otthonától? Milyen az élet, amit valaki máshol él le, mint ahogy az számára adott volt? Az Apples & Hrušky projektet jövő pénteken (szeptember 27.), 18 órától láthatjuk-hallhatjuk a KC Dunajban. 

Mikor és hol: szeptember 20., péntek – szeptember 28., vasárnap – Pozsony különböző helyszínei

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?