Versvideókat készít a VideóDuo

Komárom |

<p>Versvideókat készít a két komáromi egyetemi hallgató által alapított VideóDuo.</p>

Egy gólyatábori ismeretségből, majd egyetemi barátságból született a Paksi Dávid és Károly Zsolt alkotta, versvideókat készítő VideóDuo.

„Valami újat szerettünk volna létrehozni, tudomásunk szerint ezzel a műfajjal régiónkban nem foglalkozik senki – mondta Károly Zsolt, a Selye János Egyetem magyar-hitoktató szakos hallgatója, aki középiskolás tanárainak, Tóth Ivettnek és Hajtman Erikának köszönheti, hogy megszerette a verseket. – Verséneklő együttesek sorra felbukkannak, de versvideókkal még nemigen találkozunk.”

Középiskolás évei végén maga is próbálkozott versírással, később maradt inkább a versolvasásnál, elsősorban a 19. századi és 20. század eleji magyar líra ragadta meg. A verseket Zsolt választja ki, Dávid pedig, aki a Selye Egyetem matematika-informatika szakos hallgatója, a csapat „műszaki szekcióját” képviseli, ő forgatja a videókat, vágja az anyagot. Bár azt is hozzáteszi, hogy közös munkájuk hatására egyre gyakrabban vesz elő ő is egy-egy verseskötet. Különböző helyszíneken forgatnak, az adott vers hangulatának megfelelően, a belvárosban, a Duna-parton, az erődben, de Ady Endre Imádság háború után című versének hátteréül például a kamocsai hadijátékok szolgáltak. A klipekben barátaik, ismerőseik szavalnak, illetve közreműködnek.

„Napjainkban nagyon kevesen olvasnak verseket, ezért is gondoltuk, hogy új megközelítésből mutatjuk be irodalmunk gyöngyszemeit, hátha így több emberhez eljutnak – magyarázták a fiúk. – Lehet, hogy valaki a neten szörfözve véletlenül ráakad valamelyik videónkra, megnézni, netán megtetszik neki, és a következő klipre is rákattint, vagy leemel a polcról egy verseskötetet. Ha ez így van, már tettek valamit a versek népszerűsítéséért.” Úgy vélik, az alap- és középiskolai irodalomóráknak is színfoltjai lehetnek az általuk készített néhány perces videók, és a pedagógia egy új ágába, a szabadidő-pedagógiába is jól illeszkednek.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"265868","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Tavaly 10 klipet készítettek, idén szintén legalább ennyivel szeretnének jelentkezni. Simon Márton költőtől „kölcsönzött” mottójuk is híven tükrözi ezt a törekvésüket „Ez nem vers, hogy csak úgy véget érjen”. A VideóDuo eddigi munkáit YouTube-csatornájukon vagy Facebook-oldalukon lehet megtekinteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?