Versenyek meghonosításával (is) a színvonal megőrzéséért

A polgári társulásként tevékenykedő Magyarnóta-kedvelők Klubjának alapító tagjai főleg Dél-Szlovákiában, de már Magyarországon is jól ismert nótaénekesek, Bielikné Dóka Zsuzsa, Kosáry Judit és Bősi Szabó László.

A polgári társulásként tevékenykedő Magyarnóta-kedvelők Klubjának alapító tagjai főleg Dél-Szlovákiában, de már Magyarországon is jól ismert nótaénekesek, Bielikné Dóka Zsuzsa, Kosáry Judit és Bősi Szabó László.

Bősi Szabó László egyebek között a Duna Televízió által rendezett Dankó Pista Énekverseny egyik győztese, a Jákó Vera Alapítvány által meghirdetett nótaénekesek versenyének Aranykoszorús énekese, tavaly az Egerben rendezett II. Országos Bordalverseny második helyezettje. Több rádió- és tévéfelvétele, kazettája és CD-je ismert.

Kosáry Judit szintén a Duna Televízió által rendezett Dankó Pista Énekverseny egyik győztese, a Jákó Vera Alapítvány által meghirdetett verseny Ezüstkoszorús énekese, ismertek tv- és rádiófelvételei, kazettái, CD-i.

A tagok a nótaklubot azért alakították meg, mert úgy érezték, hogy a magyar nóta és az operett lassan mintha kezdene nálunk feledésbe merülni. Pedig valamikor operett nagyhatalomként tartottak bennünket számon olyan zseniális zeneszerzőkkel, mint Lehár Ferenc és Kálmán Imre. Tájainkon nincsenek, vagy csak ritkán vannak nótaestek. Legfeljebb akkor, ha valamilyen alkalomból valamelyik magyarországi vagy hazai nótaénekest felkérnek egy-egy fellépésre. A nótakedvelő közönség így csak elvétve jut igazi élményhez ebben a műfajban. A rádió-, tévé-, lemez-, magnó- és CD- vagy egyéb felvételek pedig szinte már szóba se jönnek. Pedig a nyári falunapokon szerepelve tapasztalhattuk, hogy a közönség részéről lenne igény a szép magyar nótára. És ha ez így folytatódna a jövőben is, akkor lassan már nem is lenne, aki megszólaltassa a szép magyar nótákat, mert szereplés, lehetőség híján senki sem művelné. Magyarországi fellépéseink alkalmából viszont meggyőződhettünk róla, hogy ott valóságos nemzeti kincsként őrzik és ápolják a nótát. Az ország minden táján egymást érik a nótaestek, fesztiválok, énekversenyek, amelyeken a zenei élet elismert és kimagasló személyiségei sem tartják méltóságon alulinak, hogy zsűrizzenek. Hogy mást ne említsek, a veszprémi verseny zsűrijében olyan híres emberek ültek, mint Leblanc Győző és Maros Gábor, a Magyar Állami Operaház tagjai, vagy az Operaház örökös tagja, Kalmár Magda. Ilyen körülmények között van a nótának becsülete, az új tehetségeknek kifutási lehetőségük. Azt szeretnénk tehát, hogy nálunk is becsüljék meg a magyar nótát. Mert nem véletlenül kísérte végig eleinket, és maradt fenn évszázadokon át, s dagadt nótafolyammá. Kötelességünk, hogy ennek a folyamnak, folyamatnak nálunk is utat nyissunk. Klubunk nyitott mindenki számára, aki műveli, ápolja, vagy egyszerűen csak kedveli a magyar nótát. Mindenekelőtt azonban az énekeseket, zenekarokat, elsősorban a fiatal tehetségeket akarjuk megszólítani, felkarolni. Meg akarjuk őket kímélni attól a göröngyös úttól, amelyet például nekünk kellett megtennünk, hogy elfogadjanak bennünket itthon vagy akár Magyarországon is. A későbbiekben felvállalnánk a hazai magyar nótaénekesek, zenekarok érdekvédelmét.

Szlovákiában is szeretnénk meghonosítani, rendszeressé tenni a magyarországihoz hasonló versenyeket, mert csak így képzelhető el a fennmaradás és a színvonal megőrzése.

A veszprémi fesztiválon biztosítottak róla, hogy a legjobbak akár a magyarországi versenyeken is indulhatnának. Ez roppant nagy ösztönzést jelentene mindenki számára.

Először azonban itthon kell lépnünk, gondoskodni a megfelelő válogatásról. Ezért úgy döntöttünk, hogy május huszonhatodikán megrendezzük Bősön az első Magyar Nótafesztivált Szlovákiában. Hogy miért éppen Bősön? Azért, mert itt van a klub székhelye. Körülbelül egy hónappal korábban ugyanott meghallgatást, válogatást rendezünk. Ezért felkérünk minden nótaénekest Szlovákiából vagy aki tehetséget érez magában a megmérettetésre, jelentkezzen az alábbi címen:

Magyarnóta-kedvelők Klubja, Parková 562/5,

930 05 Gabčíkovo.

Tájékoztatás a következő telefonszámokon:

0907171540, 031/5594649 vagy 0907335546.

A nevezési díj 100 korona, amit a helyszínen be lehet fizetni. A meghallgatásra jelentkező legalább április huszonhatodikáig juttassa el a szervezőkhöz két hallgatónak, egy andalgónak és két csárdásnak a zenéjét, tehát azoknak a számoknak a zenei anyagát, amelyekkel a versenyen kíván részt venni. A selejtező időpontja: május 8.

Reméljük, hogy ez a felhívás visszhangra talál, és megkezdhetjük az érdemi munkát, amelynek eredményekén elérhetjük majd, hogy az eddigi ösztönös nótamozgalmat körültekintő munka váltsa fel. Hogy ne legyenek a nótaénekesek magukra hagyatva, hanem megszervezhessük a hangversenynaptárt. ĺgy a nótakedvelő közönséget is gyakrabban juttathatjuk majd színvonalas zenei élményhez.

A szerző a Magyarnóta-kedvelők Klubjának elnöke

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?