Végső búcsút vettek Török Ádámtól

dd
Budapest |

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára Török Ádámot, a magyar progresszív blues-rock egyik legfontosabb alakját, a Mini együttes vezetőjét pénteken délután az Óbudai temetőben.

A 75 éves korában, április 18-án elhunyt zenésztől, énekestől több mint százan vettek végső búcsút.

Szép ívű, ám hullámvölgyektől sem mentes életpálya az övé, középpontjában az örök szerelemmel, a mindenkori Minivel. Amely, ha épp nem létezett, az ott írt dalok akkor is, minden korszakában elkísérték: A Gőzhajó, Vissza a városba, Kell a barátság és a többi, köztük Bartók Béla művei, többféle felfogásban“ - mondta Török Ádám ravatalánál munkatársa, Hegedűs István újságíró.

Kitért arra, hogy Török Ádámot a jóisten a tehetség mellett megáldotta az integrálás, a béketeremtés, a diplomáciai érzék képességével, és mindehhez kellő tekintéllyel is rendelkezett. Hozzátette: a közönség körében érezte igazán elemében magát, legyen az kis klub vagy nagyterem, harminc vagy háromezer néző. Hegedűs István megemlítette, hogy tizenkét esztendeje Emlékút a Ballada folyón című dalában azokat a neveket sorolta fel, akikkel az évtizedek során együtt zenélt, és akik már eltávoztak. „Most a szerző nevével bővült a hosszú sor..." - tette hozzá.

Mezei András, Török Ádám barátja arról beszélt, hogy a zenészt az újítás, a kísérletezés, a progresszió, a hűség és a szeretet jellemezte. Kiemelte, hogy bár a Mini megszenvedte Závodi János gitáros 1971-es távozását, a zenekarvezető ebből is erényt tudott kovácsolni, hiszen Papp Gyula billentyűssel, valamint a fuvola előtérbe helyezésével egy teljesen újszerű hangzást alakított ki, amelyben az underground, a blues, az R&B és a dzsesszrock keveredett.

Ha Londonban születik, világhírű zenész is lehetett volna belőle. A hetvenes években nem volt hajlandó bugyuta slágereket írni és elénekelni, akkor sem, ha emiatt sokáig nem kapott nagylemez-lehetőséget. Öt évtizeden át, egészen a 2021-es bezárásig hű volt a Bem rakparti klubhoz. Mindenki szerette, Gyugyónak becézték" - sorolta Mezei András.

Mint elhangzott, nemcsak kiváló zeneszerző, énekes, fuvolista és zenekarvezető volt, hanem nagyszerű, különleges szövegíró is; dalszövegeiből kirajzolódik egy egzotikus, romantikus, dzsungelhangulattal teli hippivilág. Pályafutása alatt ötven nagylemezt, CD-t és DVD-t jelentetett meg, százharminc dalt írt. „A tabáni koncertek megszervezésével létrehozta a kis magyar Woodstockot".

Kőbányai János író, szerkesztő, fotográfus azt hangsúlyozta a ravatalnál, hogy a beatkorszak, amelynek Török Ádám a megszólaltatója volt, az énekhangjában, a számaiban, fuvolajátékában, imázsában, életvitelében testesült meg.

A búcsúztatáson zenész- és pályatársai közül jelen volt mások mellett Zalatnay Sarolta, Ráduly Mihály, Papp Gyula, Kézdy Luca, Nagy István, Halper László, Horváth Charlie, Köves Miklós, Frenreisz Károly, Takáts Tamás, Németh Gábor és Bodnár Tibor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?