Várfesztivál a történelmi Nógrád megye területén

Salgótarján |

<p>Nógrád megye és Szlovákia területén, Salgó, Somoskő és Fülek várainál rendezik meg csütörtöktől a VIII. Várfesztivált; a vasárnapig tartó programsorozatban lesz várjáték, gasztronómia, zene, színház.</p>

Csütörtökön a Rónai Művésztelep alkotóinak kiállítás-megnyitója lesz a fesztivál nyitóeseménye a Salgó Hotelben, ezt Rák Béla gitárművész koncertje követi, "Miért nem csináljuk ezt gyakrabban..." címmel pedig Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor ad operettestet a Medves Hotelben - hangzott el azon a keddi salgótarjáni sajtótájékoztatón, amelyet Fenyvesi Gábor, a város alpolgármestere és Torják Vilmos főszervező tartott.
A péntek a zene napja lesz: a somoskőújfalui római katolikus templomban rendezett orgonahangversenyt térzene követi Salgótarján belvárosában, majd Marokkói éjszaka című estjén a Chalaban együttes játszik világzenét.
Nemzetközi Történelmi Íjászversenyen vehetnek részt a látogatók szombaton Fülek várában, ezzel párhuzamosan zajlik a Salgói Juniális vetélkedőkkel, kézműves vásárral Salgóbányán. Ezen a napon Salgóbányán a Ziránó Bábszínház tart előadásokat gyerekeknek, Somoskőújfalun a mátraszelei színjátszók mutatják be a Vásári komédiák című előadást.
A vasárnapi zárónapon régi mesterségeket idéz a Somoskői Juniális, a faluban délután ad koncertet a salgótarjáni dixieland fesztiválok egyik kedvenc fellépője, a Hot Jazz Band, míg Füleken lovagi tornával, fegyver- és solymászbemutatóval, valamint a történelmi és palóc ételek fesztiváljával várják a várjátékok vendégeit.
A kísérőrendezvények között állandó kiállításokat szerveztek: Kováts Nikoletta festményei és grafikái Kínát viszik közelebb a látogatókhoz, a történelmet idézi a Kacsics Várak Nógrádban című tárlat, Kézfogás címmel pedig azt a közös kiállítást rendezik meg, amelyen egy felvidéki és egy salgótarjáni intézmény, a füleki és a salgótarjáni művészeti iskola képzőművész növendékei mutatkoznak be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?