Vanessa Mae sikere Prágában

Vanessa Mae, a Londonban élő világhírű hongkongi hegedűművész legutóbbi, decemberi koncertjének előestéjén kellemes meglepetés várt a mosolygós, minden sztárallűröktől mentes hegedűvirtuózra: Vladimír Kočanderlétől, a Monitor/EMI Kiadó prágai igazgatójától platinalemezt vett át a Subject to Change című legújabb albumáért.

A prágai sajtótájékoztatón Másnap pedig a Paegas arénában – csakúgy, mint tavalyelőtt két alkalommal is a Slávia sportcsarnokában – percek alatt meghódította a közönséget. Amikor pedig az első ráadás után, csehül kedvesen megkérdezte a nézőktől, hogy „Ještě jednou?”(Még egyszer?), szűnni nem akaró vastaps kísérte a fellépése végéig. A huszonhárom éves csoda még ezt a hangulatot is fokozni tudta: a harmadik ráadás után „leugrott” a nézőtérre. Mindezt hegedűvel a kezében, nehéz szerzeményeket könnyedén játszva!Előre megtervezi az ilyen „jeleneteket”?

Egyáltalán nem. A mostani prágai koncertem előtt figyelmeztettek is a testőreim, hogy ne hagyjam el a pódiumot, mert telt ház lesz. Csakhogy, amikor zenélés közben láttam és hallottam a közönség „tombolását”, nem tudtam ellenállni, és leugrottam a nézők közé is hegedülni.

Játéka során többször is le-hunyja a szemét. Mi mindenre gondol ilyenkor?

Ez valóban így van, főleg a lassúbb számok előadásakor. Már amikor nyolcéves voltam, és behunytam a szememet, az elképzeléseim nagyon színesek és romantikusak voltak. A mostani fellépéseimen viszont nem „álmodozásról” van szó, hanem egyfajta fizikai reakcióról.A koncertjei során, a színpadon, kiemelt helyük van az eredeti fényeffektusoknak, tűzijátékoknak, dobszólóknak. Milyen jelentőséget tulajdonít ezeknek a technikai megoldásoknak?

Olyan eszközökről van szó, amelyek segítenek az érzelmeim kifejezésében. Többféle hegedűn is játszik – a koncertjein könnyedén cserélgeti az egyes típusokat, az akusztikustól kezdve a klasszikusig. Melyiken játszik a legszívesebben?

A klasszikus hegedűn. Ez jelenti számomra az alapot. Ha ezt a hangszert veszem a kezembe, úgy érzem, mintha „hazamennék”.Mikor gondolt először arra, hogy egyedülálló módon köti majd össze a klasszikus és a popzenét?

Tizenhat éves koromban. Akkor éreztem meg először ennek az „újításnak” a lehetőségét.Ez évi turnéja a The Tour for Change nevet viseli, a legutóbbi lemezének a címe Subject to Change és a készülő életrajzi könyve jövőre Changing World címen jelenik meg. Mindenütt a változásra épít.

Szeretek változtatni úgy az életemen, mint a zenében. Az utóbbi időben már magam választom ki, kikkel dolgozom éppen együtt, milyen lesz a koncertjeim menete, milyen zenét játszom. Mindez nagy örömet jelent számomra.Korábbi albumán, a Stormon átírta és újra feldolgozta olyan klasszikusok műveit, mint például Vivaldi. Legújabb lemezéhez viszont egyedül komponálta az egyes számokat. Felkérték-e arra is, hogy valamelyik előadóművésznek vagy énekesnek is ön szerezzen zenét?

Egyenlőre még nem kaptam ilyen ajánlatot. Az utóbbi időben sokat komponálok a magam és a zenekarom számára. A más művészekkel való együttműködést egyébként nagyon érdekesnek tartom, ezért a jövőben nincs kizárva, hogy zeneszerzőként is közreműködjek velük.„Már amikor nyolcéves voltam, és behunytam a szememet, az elképzeléseim nagyon színesek és romantikusak voltak.” A szerző felvételeir Az elmúlt években fellépett Tina Turnerrel és Janet Jacksonnal is. Milyen hatással voltak önre?

Mindketten gazdagították az életemet. Ha ilyen művészekkel koncertezem, többek között alkalmam van megfigyelni, milyen módon dolgoznak, mi az, amit másként csinálnak stb. Milyen zenét hallgat szívesen?

Kedvelem Madonnát, nemrég vettem meg Sting legújabb lemezét. Szeretem továbbá Prince és Michael Jackson zenéjét is, a klasszikusok közül pedig Paganini és Vivaldi műveit. Jövőre komolyzenei album kiadását tervezi.

Igen. Elsősorban azért, mert jelenleg ehhez van kedvem. A szóban forgó CD és hangkazetta ősszel jelenik meg. Szeretném megjegyezni, hogy mindegyik albumom elősegíti a további fejlődésemet.Milyen tervei vannak a 2002-es évre?

Örülök, mert sok munka vár rám. Előtte viszont egy kicsit pihenek. Imádok síelni, ezért a január nagy részét a barátommal az Alpokban töltjük. Februárban fellépek a téli olimpiai játékokon, Salt Lake Cityben, azután egy japán zenekarral dolgozom együtt. Koncertek sorozata előtt állok Mexikóban, Kínában és a Távol-Keleten.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?