Válunk, de miért is?

Elég nehéz lenne pontos statisztikai adatokkal kimutatni, hogy sorrendben mi okozza a leggyakrabban a házasságok felbomlását. A válási okok között gyakran szerepel az alkoholizmus, a fizikai bántalmazás és a külső kapcsolat megjelenése.

Elég nehéz lenne pontos statisztikai adatokkal kimutatni, hogy sorrendben mi okozza a leggyakrabban a házasságok felbomlását. A válási okok között gyakran szerepel az alkoholizmus, a fizikai bántalmazás és a külső kapcsolat megjelenése. Annak vizsgálata, hogy mitől romlott meg a házasság, sok esetben már értelmetlen, hiszen mire a felek a bíróságig jutnak, kapcsolatuk annyira elmérgesedik, hogy csak a válás hozhat számukra megnyugvást. Vannak, akik a bontóper benyújtását csak figyelmeztetésnek szánják. De a per visszavonása után hamarosan újra a bíróság előtt állnak, mert az együttélés gondjait továbbra sem tudják megoldani.

Párválasztás, ésszel

Azokkal az emberekkel érezzük jól magunkat, akik többé-kevésbé olyanok, mint mi, hasonló a gondolkodásuk, akivel egyezik az ízlésünk, ha a szabadidő eltöltéséről, ételről, politikai nézetekről vagy bármi másról van szó. Ezért meglehetősen fontos, hogy megvizsgáljuk, ki tudunk-e jönni azzal, akivel együtt szeretnénk élni.

Alapvető össze nem illés esetén, a partnerek különbözősége olyan mélyen gyökerezik, hogy békés egymás mellett élésük szinte lehetetlen. Például egy mélyen vallásos ember nagyon boldogtalan tud lenni egy ateistával. Nem illenek össze azok a személyek sem, akiknek teljesen eltérő véleményük van a gyermeknevelésről (szigorúan vagy lazán kell-e fogni a gyereket), a pénzügyi (hogyan osszák be a pénzt, spóroljanak-e) és más fontos kérdésekről. Ezek olyan alapvető különbségek az értékrendek között, amelyek nemcsak kellemetlenek, hanem zavaróak is egy családon belül.

Hogy két ember mennyire különbözik egymástól, az elsősorban a neveltetéstől függ. A családi háttér sokkal fontosabb és meghatározóbb az ember viselkedését és életszemléletét illetően, mint azt általában hisszük. Sokaknak azért vannak nehézségeik a házasságban, mert nem vették figyelembe partnerük kulturális és szociális hátterét akkor, amikor összeházasodtak. Jó példa erre az a nő, aki meglepődve tapasztalta, hogy férje semmit nem segít a háztartásban, a gyerekekkel sem foglalkozik, viszont rendszeresen eljár a barátaival szórakozni. A férfi olyan családban nőtt fel, ahol az apa elment dolgozni, hazajött, lepihent és a társadalmi életét teljesen függetlenítette a feleségétől. A férfi mamája ezt eltűrte.

A leendő párok számára az egyik legjobb tanács, hogy töltsenek minél több időt jövendőbelijük családjával. Figyeljék meg, hogyan viselkednek egymással, mi a véleményük a vallásról, a házasságról, a gyermeknevelésről, hogyan bánnak a pénzzel, és hogy hangosan veszekednek-e, vagy nyugodtan beszélik meg a dolgokat. Senki ne higgye, hogy jövendőbelije lényegesen másként fog viselkedni, mint amit a családjában tapasztalt. Az emberek olyanok, amilyenné nevelik őket. Igaz, hogy változhatnak, de ehhez évekre van szükség. Biztosak lehetünk benne, hogy a közös életünkbe szervesen beépülnek azok az elvek, az az életmód és az a vérmérséklet, amelyet társunk a családjából hozott.

Mások lettünk

A súrlódások egy másik oka éppen az a tendencia, hogy az emberek az évek során teljesen természetes módon megváltoznak. Az a fiatalember, akit húszévesen a motorozás, a játék, és nem a munka érdekel, harmincéves korára talán úgy megkomolyodik, hogy azt tíz évvel korábban elképzelhetetlennek és nagyon unalmasnak találta volna. Természetesen ugyanez vonatkozik a nőkre is. A passzív, döntésképtelen és férjük támogatásától függő nők, ahogy öregszenek, sokkal önállóbbak és felnőttebbek lesznek, amit a férjek nem mindig fogadnak örömmel.

Az emberek hét-tíz évenként megváltoznak. E számok talán pontatlanok, de a tényt, hogy változunk, nem cáfolja. Ez az egyik oka, hogy sokéves házasság után is válnak el emberek.

A harmincadik életév pszichológiai és gyakorlati értelemben nagyon nehéz időszak a legtöbb házasságban. Mikor valaki eléri ezt a kort, egészségesen megváltozik, ami a másik félnek nem biztos, hogy tetszik, sőt egyenesen zavarja. A férfiak gyakran önzőbbek, célirányosabbak és általában sokkal érettebbek lesznek. A nők ebben a korban már kevésbé függnek a másiktól, kevésbé hajlandók az együttműködésre, és nem olyan félénkek. Egy bizonytalan férfi számára az ilyen változás komoly problémákat okozhat. Ha ő maga nem sokat változott, míg a felesége igen, akkor az érettségi szintjük eltérése miatt komoly aránytalanságok adódhatnak. Ha a nő sokkal érettebbé válik életének e szakaszában, mint a férje, akkor úgy érzi, férj helyett egy gyerekkel él együtt.

Ellentétek

Akadályozhatja még a kapcsolat harmóniáját, ha nem veszik figyelembe, milyen alapvető különbségek vannak férfi és nő között. A nők szeretnek arról beszélni, mit éreznek, és tudni akarják, partnerük hogyan érez. A férfiak viszont nem feltétlenül igénylik, hogy tudják, mi megy végbe feleségük lelkében. Ha van is gondjuk, nemigen akarják megosztani társukkal, szívesebben oldják meg egyedül.

A szexualitásnak is fontos szerepe van a házasságokban: összetarthat olyan párokat, amelyek között amúgy ellentétek vannak, ugyanakkor zavara szétzilálhat egyébként (gazdasági egységként, családként) jól működő kapcsolatokat.

Más oka is lehet a problémáknak. Vannak, akik azt gondolják, a házassággal a másik fél a tulajdonuk lesz. Mikor azt mondják, az enyém vagy, arra gondolnak: azt teszed, amit mondok, csak oda mehetsz, ahová engedlek. Sokkal jobb a házasságuk azoknak, akik nem veszik komolyan ezt a birtoklási elvet. Jelentős mértékben befolyásolhatja a kapcsolat jövőjét mindaz, amit a partnerek a veszekedés hevében vagy düh hatására mondanak egymásnak. Mindenkinek meg kellene tanulnia, hogy veszekedés közben ne nyissa ki a száját csak azért, hogy a másikat megbántsa.

Számos további súródás oka lehet az is, ha a házasfelek nem ismerik fel, hogy a házassághoz szükség van elhivatottságra, türelemre és a hosszú távú felelősség vállalására. (jády)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?