Válogatott filmes finomságok

dd
Budapest |

A 13. Corvin moziéjszakán a hagyományoknak megfelelően reggelig mozizhattunk egyetlen karszalaggal, baráti áron váltott belépővel.

Budapestre érkezni autóval péntek délután már-már életveszélyes, akárcsak átesni a parkolási mizérián. Az átmeneti kellemetlenségek azonban eltörpültek a történelmi helyszínen található filmszínházban kínált varázslathoz képest. A műsoron megjelenés előtti filmek és friss felhozatal is szerepelt. Például az ifjabb Cronenberg magyar koprodukcióban készített koktélja (Végtelen víztükör). Hiába a kegyelmi küldetés, ez bizony így egy kicsit röhejes, de leginkább elkeserítő, sikertelen, soft pornós pózolás. Szintifutamokkal átszőtt hallucináció. Felesleges, túltolt tucatthriller, melynek végén a munkatársam csak annyit kérdezett: „De hol volt ebben a sci-fi?!”

A magyar filmtörténet óriásairól elnevezett termek egyikében, konkrétan a Kabosban korosztályos kutyakomédiára akadtunk. A Kivert kutyák alighanem az év egyik legjobb vígjátéka. Egy póráz nélküli, mokány móka, dühös, zavart, idegbeteg kutyagolás, de csomó fincsiség van benne. Teljesen megérdemelten kapott tapsvihart.

Premier előtti popcornmozikból is csemegézhettünk, így esett a választás Luc Besson ördögi zsoldjára (Dogman – A kutyák ura), melynél szerencsésebben is választhattak volna címet… Az állati mozgóképeken a bárányok hallgattak, az (öl)ebek haraptak. Művészi munka, reményteli pedigrével, ahol a Eurythmics sanzonba oltva kokettál shakespeare-i gondolatokkal. Az előadások többnyire káprázatosak, vitális paraméterei vitathatatlanok, ám a sztori, akárcsak a címszereplő, ingatag lábakon áll.

A negyedik negyedben egy hamisítatlan blockbusterre ültünk be. A galaxis őrzői... harmadik részében az egyéniségek nem azok, akik. Hanem azok, akik lehetnének. (Z)űroperájuk émelyítő, érzelgős, harsány. Mégis, a Marvel ezen „csodacsokra” virul, újra és újra kihajt.

Hajnali négykor belebotlottunk a kritikustomeg.org lelkes szerkesztőbrigádjába, akik a félőrült Ari Aster legutóbbi agymenését ajánlották. Így ragadtunk bele az Amitől félünk háromórás elmebajába. Zsigeri, szorongató élmény. Rém- és lázálom. A hétköznapi őrületek meséje a paranoiás Joker (Joaquin Phoenix) polgári pszichéjéből. Nem mernénk ajánlani. A jövőre esedékes 14. Corvin moziéjszakát annál inkább. Felejthetetlen filmélményekkel gazdagodhatnak.

Kaszás Dávid

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?