V4-ek: terítéken a migránsok

Prága/Brüsszel/Berlin.

Prága/Brüsszel/Berlin. A Nyu-gat-Balkánt is be kell vonni a migrációs nyomás szabályozá-sába és a válság megoldása érdekében közös európai szin-tű eljárásra van szükség – hangzott el a négy visegrádi ország kormányfőjének teg-napi rendkívüli csúcsán.

A visegrádi országok (V4) miniszterelnökei tegnap Prágában találkoztak, hogy egységes álláspontot alakítsanak ki a menekültválsággal kapcsolatban, amelyet aztán a csütörtöki és pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozón képviselhetnek. A prágai megbeszélésre Macedónia és Bulgária vezetőjét is meghívták. A visegrádiak az EU külső határainak megerősítését követelik, és elutasítják a menedékkérők elosztását szabályozni hivatott uniós kvótarendszert. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő leszögezte, a visegrádi csoport a migrációs válság kapcsán intenzív kommunikációt folytat Szlovéniával, Horvátországgal, Szerbiával és Görögországgal is. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szerint alaptalan az a német aggodalom, hogy a V4-ek a B-terv felvetésével valami módon kizárnák Görögországot a schengeni övezetből. „Csehországnak nem érdeke olyan politikát folytatni, amely bárkit is kizárna az együttműködésből. Meggyőződésem, nem lesz nehéz erről Berlint is meggyőzni” – mondta a cseh diplomácia vezetője.

A prágai csúcstalálkozó másik fontos témája az unió és Nagy-Britannia kapcsolatainak átértékeléséről szóló javaslat, amelyet Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke hozott nyilvánosságra. A javaslatban a „vészféknek” nevezett szigorítások szerint négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét. A V4-es prágai csúcstalálkozó eredményéről a brit EU-viszony átalakítása ügyében Sobotka ma tájékoztatja Donald Tuskot is, aki egynapos munkalátogatást tesz a cseh fővárosban. Csütörtökön a visegrádi országok külügyminiszterei is összeülnek Prágában, hogy megvitassák a migránsválságot és a brit követeléseket. A V4-ek soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be, így a közös tanácskozásokat Prága kezdeményezi.

A német kormány üdvözölné, ha a görög külügyminiszter részt venne a visegrádi országok prágai csúcstalálkozóján – mondta a német külügyi tárca szóvivője. Martin Schäfer kijelentette, hogy helyes lenne a görög külügyminiszter részvétele a tanácskozáson, hiszen minden ügyben az érintettekkel kell tárgyalni, és nem az érintettekről. A szóvivő újságírói kérdésre azt mondta, nem tévedés a demars (figyelmeztető tiltakozás) kifejezést használni a német kormány képviselőinek a V4-csúcsra vonatkozó tevékenységével kapcsolatban. A német nagykövetségek részéről mind a négy érintett fővárosban folytattak megbeszélést a helyi kormány képviselőivel a német kabinet meggyőződéséről – mondta. Steffen Seibert kormányszóvivő azt mondta, teljes tévedés, hogy Németország meg akarta akadályozni a találkozót. Berlin a közös európai felelősségre kívánta felhívni a figyelmet, amiben nincs semmi rendkívüli – tette hozzá.

Az Európai Unión belüli szolidaritás tiszteletben tartását várja a menekültkérdésben a visegrádi országoktól Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. Asselborn óva intette Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát attól, hogy a menekültválsággal szembesülve megalapítsák a „különcök klubját”. „Remélem, nem kerül sor erre, és még a fejemből is száműzöm ennek gondolatát”– mondta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?