Üveg és kerámia tűzjelekkel

ssss

A pozsonyi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ kiállítótermében látható Kutak Adrienn keramikusművész és Farkas Vajk üvegművész Tűzjelek című kiállítása. A tárlatcím beszédesen fejezi ki az alapvető kapcsolódási pontokat: a tűz mint megjelenő motívum, egyben a tűz mint formáló és alkotó jelenvalóság a keramikus és az üvegművész művet teremtő és létrehozó igyekezetében, aktivitásában.

Van más kapcsolódás is. A kiállítás eredete a tavalyi, első Felvidéki Szépművészeti Biennáléhoz köthető, amelyet a komáromi Limes Galériában hívtak életre, s melynek tematikája az elmozdulás volt. Az akkor indult művészeti rendezvényen Kutak Adrienn és Farkas Vajk Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának díjában részesült – ennek az elismerésnek a nyomán valósult meg Tűzjelek című közös kiállításuk.

Miglinczi Éva művészettörténész a megnyitón kiemelte, hogy a két művészeti ág – a kerámia- és az üvegművészet – az utóbbi években a kortárs művészet fő áramában ritkábban kap kiemelt helyet, részben ezért is tartja fontosnak a jelen kiállítást. Különösen, hogy a mindkét ágban születő művek kiterjedően hordozhatják a ma valóságát, és sokrétűen megvalósíthatók bennük a jelen trendek. Mint ahogy az ipolysági Kutak Adrienn és a győri Farkas Vajk művei sem a „múltba révedőek, hanem a jelenkor eszköztárával újrafogalmazott víziók, egyfajta spirituális utazást, az útkeresés misztériumát rejti a két műtárgykollekció”. Amelyekből jól érzékelhetően kitűnik, hogy mindkét alkotó törekvéseit a pontosság, a tiszta kifejezésmód, a tömörítés, a jelekkel való kommunikálás jellemzi.

Farkas Vajk az üveg sajátosságait hangsúlyozó, egyszerű formavilágú, egymásra épített, ragasztott, hajlított kompozícióiban az anyag rejtett rétegeit is megmutatja. A formai kísérletezés mellett, vagyis azon túl, hogy a képlékeny anyagot geometrikus alakzattá formázza meg minimalisztikus eszközökkel, a színezés – kék, sárga, zöld használata – is fontos eleme a győri művész kompozícióinak.

Farkas Vajk lapunk kérdésére elmondta, hogy munkáit a belső intuíció és az anyag szeretete inspirálja.

„Az anyagválasztás, esetenként a meglepő kontrasztok, vagy éppen a hagyományos megoldások mind-mind eszköz a gondolatiság kifejezésére. Tárgytervezésnél a forma és funkció kapcsolatára építek. Figyelem, hogyan és miként alakítják egymást. Igyekszem megtalálni e kettő között a tökéletes egyensúlyt, máskor belső késztetésre elmozdítani egyik vagy másik irányba. Fontosnak tartom a mesterségbeli tudást, az anyag és a gyártási folyamatok ismeretét – ezt a mérnöki szemléletet ötvözöm a művészi intuícióval –, a racionális tényezőknek a kortárs közegbe illeszthető formai újításokkal, emberi gesztusokkal való kiegészülését”– mondta el Farkas Vajk.

Kutak Adrienn munkáiban – a művészettörténészre hagyatkozva – az állandóság–mulandóság, a nyitottság–zártság, az elválás–együvé tartozás témákat dolgozza fel. Különböző kultúrák hit- és mítoszvilágának megjelenése, azok üzenetei meghatározók egyes alkotói korszakaiban. Kompozíciói realisztikus elemekben bővelkedő, de egyénien átírt, költőien részletgazdag alkotások. Nem utánoz, hanem expresszíven újrateremt. Natúr és erőteljesen földszín felületű totemszerű plasztikákat, reliefszerű kompozíciókat és térplasztikákat alkot, melyek elemei az érzelmi töltet, egyfajta szellemi fejlődéstörténet-kutatás, a hétköznapi valóság és áttételes képe közti különbség, vagy a természet kiragadott részletének fogalmi használata.

Kutak Adrienn nem utánoz, hanem expresszíven újrateremt, kompozíciói egyénien átírt, költőien részletgazdag alkotások.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?