Újjáéled a táncházmozgalom

táncház
Dunaszerdahely |

Május 18–19-én szervezi a Táncfórum a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozót, a Táncfórum-estek kétnapos zárórendezvényét.

 

Mivel az estek sok vendéget vonzottak, egyrészt annak köszönhetően, hogy a szervezők olyan helyszíneket választottak, ahol működik amatőr néptáncegytüttes, másrészt, mert nemcsak a táncházak megalakulásának körülményeiről és történetéről szóltak az előadások, hanem a tájegységekről is, Komáromban, ahol nem működik néptáncegyüttes, 120 ember jött össze, ezért a szervezők bíznak benne, hogy a dunaszerdahelyi táncháztalálkozón is nagy lesz az érdeklődés.

Az utolsó Táncfórum-est nyitja meg a táncháztalálkozót. Agócs Gergely, a Hagyományok Háza munkatársa és Hégli Dusan, az Ifjú Szivek művészeti vezetője ott is ugyanúgy beszél a tájegységekről, a tájegységek táncairól, de ott már fellépnek az Ifjú Szivek táncosai. „Szombaton délelőtt tíz órakor kezdünk a sportcsarnoknál, ahol három színpadot állítunk föl. A küzdőtéren egy hatalmas színpad lesz a gálákra, kint egy folksátrunk lesz, ahol koncertek, előadások folynak egész nap, lesz egy játszóterünk a legkisebbeknek, kis színpaddal, ott is lesznek koncertek, fellépések egész nap” – nyilatkozta Gálik Gábor, a Táncfórum alelnöke. Nemcsak folkműsort szerveznek, hanem más, néprajzi ihletű kísérőrendezvényeket is. „Lesz vásár, nagyjából 15 árus kínálja a portékáját, akiknél viseletet, ékszert, tarsolyt, faragott botot lehet venni – mindenből a legjobb minőségűt” – jelezte Gálik Gábor.

Gasztroutca nyílik látványkonyhával, ahol kolbászt, pecsenyét, gulyást, halat és más finomságokat kóstolhat a közönség.

 

Kapcsolódó cikkünk

„Olyan műsort állítottunk össze, hogy a kétéves kisgyerekektől a felnőttekig mindenki jól szórakozzon. Tízkor nyitjuk a kaput, 10.30-kor a gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek mutatkoznak be, déltől nyílik a sátor, kezdődnek a koncertek, bent tánctanítás folyik ötig. Tíz oktatótól tanulhatnak különböző táncokat az érdeklődők, a legjobbaktól. Magyarországról két oktatót hívtunk, Szabó Jánost, aki kazári és Busai Norbertet, aki palatkai táncokat fog tanítani. Hozzuk a Palatkai bandát, Sára Ferencet a Gyimesből, ő is hoz zenészeket, és előadást is tart. A Varjos, a Varsányi, a Pósfa, a Palatkai banda, Németh Dénesék, Mišo Noga és zenekara fog muzsikálni – mondta el Gálik Gábor, milyen sztárok érkeznek. Sőt, a gyerekvilág sem marad kedvencek nélkül, jön a Kolompos zenekar, Korpás Éva. Fél héttől mutatkoznak be a szlovákiai magyar felnőtt együttesek. „Idén nem lesz tematikus műsor, azt tartottuk fontosnak, hogy azok az amatőregyüttes-vezetők, akik eljönnek Dunaszerdahelyre, lássák, milyen jó csapatok dolgoznak itthon, akiktől egyrészt tanulhat, de főleg akiktől segítséget kérhet és kaphat. És ami már nyílt titok, szeretnénk kitüntetéseket adni azoknak az embereknek, akik annak idején elindították és életben tartották a táncházmozgalmat a kilencvenes években” – árulta el Gálik Gábor.

A gálaműsor után 45 perces Pósfa-koncert kezdődik, közben bent már hangol a Parno Graszt együttes, 100 perces koncertet ad kilenc órától. Utána hajnalig táncház a sátorban.

„A rendezvénysorozat nem jött volna létre a Csoóri-program nélkül, de köszönet a közreműködésért és a segítségért az Ifjú Sziveknek, Dunaszerdahely városának, amely szintén sok mindennel támogatta a Táncfórum rendezvényét, kevesebb bérleti díjat számolt föl, hogy csak a legnagyobb tételt említsem, a Bél Mátyás Intézet 500 székkel segített ki, a szemetesek sem kérnek pénzt a szemételhordásért, ami nem kis tétel” – sorolta végül a támogatókat Gálik Gábor. Hogy milyen műsorral rukkol elő a Táncfórum, május 18–19-én, Dunaszerdahelyen kiderül. (rend, PR)

Az Új Szó a rendezvény médiapartnere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?