Kultúra

Újabb pozsonyi mesekönyv

Pozsony | Újabb kötet jelent meg a Pozsonyi Mesék sorozatban, amely a városban született, diákoskodó, hosszabb-rövidebb ideig dolgozó művészeket igyekszik bemutatni a gyerekeknek.
Juhász Katalin

2019. szeptember 10. 14:49

A pozsonyi születésű Rómer Flóris (1815–1889) bencés szerzetesről és polihisztorról Szalay Zoltán írt könyvet, melynek bemutatója szeptember 12-én 18 órakor lesz, stílszerűen a Rómer-házban (Zámočnícka 10.), ahol a könyvbemutató után végig is vezetik az érdeklődőket. 

A szerző egyenesen a mesék megmentőjeként prezentálja főhősét: „Tudjátok, ki mentette meg a meséket a feledéstől? Ki volt az a réges-régen élt tudós pap, aki felidézte a sárkánygyíkok ősi történeteit? Ki volt az a híres régész, aki beszélt a fák és a kövek nyelvén, és szenvedélyesen üldözte a hazugságot? Rómer Flórisnak hívták őt, a szabadságharcost, a fegyencet, az írót, akinek nem más, mint Marcus Aurelius római császár adott tanácsokat. Hihetetlen történeteket mesélt, és közben vele is megesett néhány. Most rajtunk a sor, hogy megmentsük őt: tovább kell adnunk a történetét, hiszen a meséket az kelti életre, ha mesélik őket” – olvashatjuk a kötet hátoldalán. 

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás által kiadott, Lukács Zsolt által illusztrált könyvet Csécs Terézia, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa méltatja. A sorozatban korábban Kempelen Farkasról, Bartók Béláról, Lechner Ödönről, Batka Jánosról és Széchenyi Istvánról jelent meg mesekönyv.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?