Új gyógyszer: jobb közérzet, gyér mellékhatás

Világszerte egyre emelkedik a depresszióban szenvedők száma, miközben a tünetekkel küszködők 80-90 százaléka nem fordul orvoshoz.

Világszerte egyre emelkedik a depresszióban szenvedők száma, miközben a tünetekkel küszködők 80-90 százaléka nem fordul orvoshoz. Pedig a lelki szenvedés gyakran vezet öngyilkossághoz – ismertette a tényeket Siegfried Kasper bécsi pszichiáter professzor, aki a Szlovák Pszichiátriai Társaság és a Wyeth Whitehall gyógyszertársaság szervezte orvosi szimpóziumon számolt be a legújabb depresszióellenes szer sikeréről. A professzor szerint a depressziót nem szabad alábecsülni, nem kell szégyenkezni miatta, éppolyan, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. A földgolyó minden harmadik lakosa átesett egy depressziós epizódon, az érintettek egyharmada a betegség súlyos változatától szenved. Az általános rossz közérzeten kívül gazdasági vetülete is van a lelki betegségnek, a betegállományt igénylő diagnózisok listáján a depresszió a második helyen áll! A Világbank szerint az elhanyagolt depresszió kezelése nagyon költséges, épp ezért korai stádiumában kell gyógyítani. Valószínűsíthető az is, hogy míg jelenleg a kórok „toplistáját” a szívbajok vezetik, 2010-ben a lelki betegségek kerülnek az első helyre. – Éppen ezért jelentős eredménynek tartom, hogy a Wyeth Whitehall gyógyszertársaság új venlafaxin hatóanyagú antidepressziós orvossága hatékonyabb az eddig rendelkezésünkre állóknál, és – ami rendkívül fontos – a mellékhatások tekintetében jóval kímélőbb.

Világméretű klinikai tanulmányok bizonyítják a gyógyszer biztonságát, rendkívüli hatásáról már a szlovákiai betegek is meggyőződhettek. Dr. Lívia Vavrušová szerint nyolc hét alatt a venlafaxin hatóanyagú gyógyszerrel kezelt súlyos depresszióban szenvedők állapota 50 százalékkal javult. – Bár a depresszió a középkorúak betegsége, előfordul a fiatalabbaknál is. Sajnos visszatérő betegségről van szó, a borongós őszi napok is kiválthatják. A gyógyszeres kezelés mellett segíthet a fényterápia is – magyarázta a pszichiáter, miközben tudatta, a WHO ajánlása szerint az öngyilkosságba menekülő depresszióst élete végéig kezelni kell.

A hazai pszichiáterek szerint Szlovákiában 70 ezer depresszióban szenvedő beteget látnak el, évente legalább hétezren kórházi kezelést igényelnek. Biztosak viszont abban, hogy e komoly lelki betegségben jóval többen szenvednek. Nem titok ugyanis, hogy csak minden tizedik beteg keresi fel a megfelelő szakrendelőt! Kedvezőtlennek tartják, hogy míg a világon a betegség nemek szerinti előfordulási aránya 1:2 (férfi:nő), addig Szlovákiában ez az arány 1:4. Rendkívül veszélyeztetettek a főleg nagyvárosokban élő, középiskolai és egyetemi végzettséggel rendelkező 30-40 éves nők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?