Új albummal rukkol elő a Blur

dd

Senki sem tudott róla, senki sem számított rá, ezért tényleg nagyot szólt a bejelentés: nyolc év után, július 21-én érkezik az új Blur-album. A legendás brit zenekar tegnap indult hazai, majd európai turnéra. Pedig kezdetben csak egyetlen Wembley-koncertről volt szó.

A Blur a jó hírek adagolásának nagymestere. Arra a bizonyos, egyszeri alkalomnak tűnő július 8-i koncertre tavaly novemberben órák alatt elfogytak a jegyek, ezért pár nap múlva bejelentettek egy bónuszkoncertet július 9-re.

Aztán jött a hír, hogy a barcelonai Primavera fesztiválon is fellépnek, majd még pár angliai helyszínen, ahol kárpótolják a Wembley stadionból kiszorult hazai rajongókat. Végül pedig egy 21 állomásos európai turnémenetrend kerekedett ki, a kontinens keleti részét gondosan elkerülve.

A hatalmas érdeklődés fő oka, hogy a Blur 2015 óta nem lépett fel és nem adott ki albumot, az eddigi utolsó a The Magic Whip volt, amelyre egyébként még többet kellett várni – pontosan tizenkét évet. A koncertjegyeket szétkapkodó rajongók akkor még nem sejtették, hogy vadonatúj dalokat is hallhatnak a Blurtől, sőt az új albumot is előrendelhetik.

A lemez címe The Ballad of Darren, és az első szám, a The Narcissist már meg is hallgatható a YouTube-on, ahol az első huszonnégy óra alatt közel 200 ezren kattintottak rá. Klip még nem készült hozzá, csak egy animáció, de ami késik, nem múlik. Még az is lehet, hogy koncertvideót vágnak össze a turné első állomásain – de ezzel a zenekarral kapcsolatban jobb, ha nem tippelgetünk.

Az új  dal inkább pop, mint rock, karakteres gitáralapokon nyugszik, a melódia első hallásra megjegyezhető, a szöveg pedig enyhén pszichedelikus. Egyszerre van benne a sikeres visszatérő dalok esszenciája – az eltelt évek könnyed átugrása – és az a nehezen megfogalmazható érzés, hogy ha az elmúlt két évtizedben sorra jöttek volna a friss Blur-albumok, akkor is valahol itt tartanának ma.

Az album híre azért is meglepő, mert a fő dalszerző és frontember Damon Albarn másik (illetve első számú) zenekara, a Gorillaz február végén jelentette meg új albumát, a dobos Dave Rowntree januárban adta ki első szólólemezét, Alex James basszusgitáros pedig évtizedek óta sikeres sajtkészítő manufaktúrát vezet. Ő a bejelntést követően egy hosszú távú párkapcsolathoz hasonlította a zenekart: „ahhoz, hogy működjön és értelme is legyen, folyamatosan meg kell tudni lepni egymást, és ez nekünk valahogy mindig sikerül” – mondta az NME-nek.

A Blur a kilencvenes évek elején britpop néven híresült gitáralapú, dallamos stílus egyik zászlóshajója volt (az Oasis mellett). Sokak szerint ők voltak Anglia válasza a grunge-őrületre. 2003-ban adták ki a Think Tank című hetedik albumukat, amelyen gitárosuk már nem szerepelt, és sokáig úgy tűnt, ez volt az utolsó lemezük. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?