Turistacsábító játékok

<p>Magyarország turistacsalogató reklámfilmjéhez jó pár évvel ezelőtt a magyar származású Tony Curtist szerződtették. Szívéből (és szüleire emlékezve) beszélt a hollywoodi legenda, miközben Budapesttől az alföldi pusztáig sok mindent kapott a világ. Mutatóba.</p>

Prágának, Csehországnak nincs ilyen önreklámja, pedig Milos Formannal, a Connecticutban élő Oscar-díjas cseh rendezővel az is jól csattanhatna. Prága másképpen szerez újabb és újabb híveket magának. Hangulatos óvárosi zugait, sikátorait, a szelíden hömpölygő Moldvát, a páratlan szépségű Károly-hidat kínálja amerikai filmek producereinek.

Prága így is kapós. Brad Bird a Mission Impossible negyedik folytatásával hajtja a vizet a cseh főváros malmára. Az amerikai mozikban most kezdték el vetíteni a film (Bird első játékfilmrendezése) kétperces trailerét, ha úgy tetszik, ízelítőjét, reklámját, amelyben Prága két szerepet is kapott. Ismert helyszíneivel önmagát adja, hollywoodi produkciókban eddig nem látott városnegyedeivel pedig Moszkvát „játssza”. A film elején ugyanis felrobbantják a Kremlt, amelynek udvarát a prágai Vár arculatára szabták. Az Ethan Hunt (Tom Cruise) vezette szupertitkos ügynökcsapatnak ugyanis egy globális nukleáris konfliktus kirobbanását kell megállítania – a legteljesebb titoktartás mellett. Innen a film alcíme: Ghost Protocol. A legizgalmasabb jelenetet azonban Dubajban, a világ legmagasabb pontján, a Burj Khalifa nevű, százhatvan emeletes felhőkarcoló tetején forgatták.

Prága hatalmas összeget kaszált a filmért, de még nagyobb fogásról beszélhet majd a film világpremierje után, amikor a turisták százezrei akarják majd látni Európa nyugtalan szívét, ahogy sok-sok évvel ezelőtt Věra Chytilová nevezte a száztornyú várost. Prága már a Mission Impossible első részével is hatalmas tömegeket vonzott a világ különböző országaiból. Tom Cruise elszánt és kitartó, amúgy pedig „nagy utazó” hívei a valóságban is látni akarták azt a helyet (az Óvárosi teret), ahol kedvencük a felrobbantott akváriumból kiömlő víz elől menekült. Ám még ennél is nagyobb publicitást kapott a világsajtóban az a hír, hogy a forgatás valamelyik napján egy kisoldali szállodában Cruise-nak kihűlve szolgálták fel az amúgy meleg vacsorát. Egy ilyen hírből ugyan címoldalas anyagot eszkábál a bulvársajtó, a cseh főváros turistaforgalmának azonban ez sem ártott. Mint ahogy az sem, hogy pár héttel ezelőtt John Malkovichot lopták meg egy elegáns, prágai hotelben.

Bizonyára sokakat csalogat majd „Czech Republicba” az a teareklám is, amelyet a napokban forgattak Prága szívében Pierce Brosnannal. A film alkotói azt találták ki: Brosnan visszalép a 007-es szerepébe. Így jelenik meg a város egyik legismertebb pontján, de mint később kiderül: ez az egész csak a képzeletében történik, a valóság egészen más. Oda pedig épp egy finom, zamatos tea hozza vissza.

Világsztárokból Budapestnek is jut az augusztusi hetekben. Hollywood mellett most már a franciák is egyre jobban érzik magukat a magyar fővárosban. Budapest egyébként már Párizs ruháit is magára öltötte, csak nem francia, hanem amerikai filmben. Most az Asterix és Obelix című kalandfilmsorozat legújabb része forog a monostori erődben Isten óvja Britanniát alcímmel, s ez már a legújabb technikával, 3D-vel kerül a mozikba. A film két főszerepét Gérard Depardieu és Catherine Deneuve alakítja. Előbbi már forgatott Budapesten, a Cyranót játszotta Jean-Paul Rappeneau 1990-es rendezésében, nemrég pedig a Balaton-vidéket is bejárta nagy titokban, amikor újabb szőlőhegyek megvásárlását tervezte. Deneuve, a francia mozi „fagyos szentje” most ismerkedik a magyarok vendégszeretetével, de bizonyára nem félve utazott Budapestre, hiszen Depardieu-től tudhatott már egyet s mást a magyarokról. Ő játssza a filmben az angol királynőt, így most sem kell kibújnia a bőréből, hűvös és távolságtartó énjét kell ismét mutogatnia.

Prága eredeti helyszíneket ad a filmekhez. Az Asterix és Obelix főleg műtermekben forog, így senki sem fogja tudni, hogy a stáb Magyarországon dolgozott. Igaz, az Evitáról is sokáig csak két ország tudta, hogy Budapesten forgatták. Magyarország és Argentína. A világ többi államában csak aztán terjedt el a hír, miután megjelent Madonna könyve, amelyben az Evitát alakító énekesnő valósággal szétkürtölte: nem engedték be a Bajcsi-Zsilinszky úti Bazilikába, és a budapesti forgatás heteiben tudta meg, hogy babát vár.

Országimázs reklámnak pedig ez édeskevés. Ám ha a turisták száma nem is nőtt azóta, a filmkészítők egyre jobban kötődnek Budapesthez. Prágát mostanság megint jobban szeretik. Változást Angelina Jolie Budapesten forgatott szerelmi drámája hozhat majd. Még akkor is, ha „háborús övezetben” dolgozott a stáb. Sőt még annak ellenére is, hogy Brad Pitt fényképezőgépét ügyesen ellopták.

Prága és Budapest, úgy látszik, ezen a téren is „rokonvárosok”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?