Tüntetést szerveznek az István, a király új változata ellen

ÖSSZEFOGLALÓBudapest. Soha ennyien még nem foglalkoztak színházzal, mint az elmúlt napokban. Ha másra nem, erre jó volt az István, a király című rockopera újraértelmezése.

ÖSSZEFOGLALÓ

Budapest. Soha ennyien még nem foglalkoztak színházzal, mint az elmúlt napokban. Ha másra nem, erre jó volt az István, a király című rockopera újraértelmezése. Az utóbbi évek legtöbbet elemzett rendezője, Alföldi Róbert olyanokat is a képernyők elé ületett, akik utoljára a kötelező iskolai színházlátogatás alkalmából láttak bármilyen előadást. Politikusok, szociológusok, esztéták és egyszerű kommentelők nyilvánulnak meg az internetes fórumokon, illetve reagálnak a sajtóban megjelent kritikákra.

A hatalmas érdeklődés azonban nem biztos, hogy egyben kellemes is az alkotók számára. Több kommentelő veréssel fenyegette meg az István, a király rendezőjét, valamint a rockoperában szereplő színészeket. A Bors című bulvárlap három, nyomtatásban „még idézhető” hozzászólást emelt ki: „Ütős lett a modern feldolgozás. Hát, ha találkozok ezzel a... Alföldivel, akkor valóban az lesz. Ütős.”, „Húzzanak a dögkútba!”, „Alföldi a sátán lelkéből táplálkozik. Horrort tákoltak össze, és támadják a nemzet emberi és közösségi méltóságát.”

A Facebookon tüntetést szerveznek a rockopera augusztus 30-i budapesti bemutatójának idejére a Papp László Sportaréna elé. A Tiltakozás Alföldi újabb gyalázata ellen – Facebook-oldalon szervezkedők egyebek mellett ezt írják: „Ne nézzük tétlenül ezt az újabb szemenköpését a magyar történelemnek! István, a király farmerban? Koppány bedrogozva?” „Hogy lehet, hogy még mindig szabadlábon van Alföldi Róbert? Nemzeti jelképeink megsértése miatt már rég eljárást kellett volna, hogy indítson ellene az ügyészség!”

Az oldalt ugyan tegnap délutánra törölték a Facebookról, vélhetően a fenyegető kommentek miatt, de előfordulhat, hogy más címen fut. Mindenesetre tegnap délig több százan jelezték, hogy részt vennének egy esetleges tüntetésen a sportaréna előtt.

Az egyik szerző, Bródy János szerint „izgalmas és felkavaró színházi élmény született, természetes, hogy mindenkiből valamiféle reakciót vált ki. A ’83-as előadás után is sok negatív véleményt kaptunk, tíz év múlva pedig más vélemények szerint zseniális és a rendszerváltást megalapozó mű volt. Majd az idő eldönti, hogy mi lesz ennek a darabnak a sorsa, de én biztos vagyok benne, hogy még tíz év múlva is emlékezni fognak rá” – mondta a Borsnak Bródy, aki szerint a tüntetés szerveződése is azt jelenti, hogy olyan mű született, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni. (index, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?