Kultúra

Trianon 100 – megemlékezések, műsorok

A június 4-ei, a nemzeti összetartozás napja és az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezések közül válogattunk. A rendezvényeken a kötelező higiéniai szabályok betartásával lehet részt venni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. június 3. 12:30

fff

Komárom
Trianon 100 – Emlékműsor a nemzeti összetartozás napja alkalmából 
Az emlékműsor június 6-án 19.00 órakor lesz az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagytermében. A belépés ingyenes!
Az eseményt élőben is közvetítik az művelődési központ YouTube- és Facebook-csatornáin.
Az est szereplői: Boráros Imre (Kossuth-díjas), Dráfi Mátyás (Jászai Mari-díjas), Gál Tamás (Jászai Mari-díjas), Culka Ottó, Lakatos Róbert, Ollé Erik, Szvrcsek Anita, Kiss Szilvia, Matusek Attila, Olasz István, Dégner Lilla, Balla Barnabás, Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, Vadkerti Imre, Bertók István és Sipos Dávid, valamint a Folkkvartett.
Táncosok: Domján Máté és Kukucs Eszter, Gálik Gábor és Gálik Klaudia.
A jelenlegi helyzetre való tekintettel az előadáson csak 100 fő tartózkodhat, ezért a szervezők kérik, hogy részvételi szándékukat jelezzék a következő e-mail-címen: msks.vmk. komarno@gmail.com. 

Dunaszerdahely
Hagyományos gyertyagyújtásra hívnak mindenkit június 4-én 20.00-ra a Városi Sport- és Szabadidőparkba, a Trianon-emlékfához.

Somorja 

A somorjai Mozi klub  június 4-én 20.40-től emlékezik meg a nemzeti gyásznapról, a rendezvényt közvetítik a klub Facebook-oldalán. 
Közreműködik Végh Lili és Tám Dóri egy népdalcsokorral.
Beszédet mond Kovács László volt történelem szakos tanár és gimnáziumigazgató. Óváry Péter pedig egy verssel készül. 
A megemlékezés Lakatos Áron és barátainak népzenei koncertjével zárul. 

A Csemadok somorjai alapszervezete és a Via Nova – Új Út Somorja Ifjúsági Csoport közösen emlékezik a trianoni békediktátum 100. évfordulóján.
16.30 – csatlakozás az össznemzeti harangozáshoz 
16.32 – istentisztelet
17.00 – megemlékezés a tejfalui temetőben
18.00 – szentmise a 100 éve elszakított nemzetrészek összetartozásáért a somorjai Nagyboldogasszony-plébániatemplomban
18.40-kor gyertyagyújtás és megemlékezés a Fő téren, gyászünnepi szónok: Popély Gyula.
A Csemadok somorjai alapszervezete a megemlékezést élőben közvetíti.
19.30 – online közvetítés: emlékkereszt-avatás és Popély Gyula előadása a Via Nova – Új Út somorja oldalon
20.00 – tűzgyújtás a somorjai Corvin Mátyás Alapiskola szervezésében az iskola udvarán.

Galánta

Június 4-én a Csemadok székházának udvarán 20.00 órától mécsesgyújtással és koszorúzással összekötött megemlékezés.

Dunaújfalu 
Gyertyagyújtással emlékeznek a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a dunaújfalui templom udvarán a hősi halottak emlékművénél június 4-én, 19.00-kor.

Ekel
Június 4-én tartanak megemlékezést. 
16.30 – kopjafaavatás a református templom udvarán (Baják Szabolcs alkotása)
17.00 – gyertyagyújtás a világháborús emlékműnél a temetőben, a szervezők mindenkit arra kérnek, vigyenek magukkal egy mécsest.
Gyertyagyújtás után baráti beszélgetés a Nappali bár udvarán, az összetartozás tüzének meggyújtása 18.00 órakor.

Nádszeg 
Trianon 100. évfordulójáról Nádszegen június 5-én emlékeznek meg.
Program:
17.30 szentmise a nádszegi Szent István király katolikus templomban
18.00 megemlékezés a Hősök emlékművénél.


Hegysúr
Június 4-én 16.30-tól szentségimádás lesz Hegysúron a kápolnában.


Éberhard 
A Csemadok Szenci Területi Választmánya és a Csemadok éberhardi alapszervezete június 4-én 16.30 órakor az éberhardi Apponyi-kápolnába várja az érdeklődőket, ahol a trianoni békediktátum 100. évfordulóján megemlékezést tartanak.


Szenc
Június 4-én 20 órai kezdettel a Hősök szobránál tartanak a nemzeti összetartozás napja és a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából megemlékezést, gyertyagyújtást.

 

Érsekújvár
A trianoni békediktátum 100. évfordulója előestéjén, június 3-án 18.30-kor tartanak megemlékezést a Csemadok-székház előtti téren. Beszédet mond Popély Gyula történész. 


Rimaszombat
Június 4-én 16.32-től megemlékezést tartanak a rimaszombati városi temetőben a Nagy Háború hőseinek sírjainál. Foglár Gábor szavalata után Kerényi Éva történész előadása hangzik el, majd Szerekován János operaénekes énekel. A megemlékezést követően a szervezők Nagybalogra várják az érdeklődőket az összetartozás tüzének fellobbantására.

Kassa
Június 4-én Kassán több eseményre várják az érdeklődőket.
10.00 – szabadtéri muzsika a Domonkos téren. Hagyományos magyar hangszereken zenél Kováts Marcell és Balog Erzsébet. A koncert a templom bejárata előtti kis téren lesz.
16.00 – Akikért a harang szól, ökumenikus közös ima a református templomban
16.40 – Trianon és előzményei, Balassa Zoltán történész előadása
20.20 – összetartozásunk tüze – Felső Bankó.


Királyhelmec
A Bodrogközi Magyar Közösségi Házban június 4-én 21 órától várják az érdeklődőket, akiktől azt kérik a szervezők, hogy vigyenek magukkal egy-egy mécsest. Fellép az Árvalányhaj énekcsoport, valamint Dégner Lilla és Szpisák Gyula a kassai Thália Színházból.

fff
A beszéd című történelmi film holnap látható a Duna Televízióban. (Képarchívum)

A trianoni békeszerződés kapcsán megszületett a huszadik századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású, sokat idézett, emblematikus beszéde, Apponyi Albert gróf felszólalása. A felszólalásról új történelmi filmdráma készült Rátóti Zoltán főszereplésével, A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében címmel. A film alkotói azt tűzték ki célul, hogy a lehető legszemélyesebb képet adják arról, mit jelentett a trianoni békeszerződés aláírása a magyar államférfiaknak és a népnek. A néző a rekonstruált, dramatizált jeleneteken keresztül nem csupán tanúja lehet Apponyi beszédének, de képet kaphat a tárgyalások atmoszférájáról, történész megszólalások segítségével kiegészítheti tudását, és az izgalmas vizuális megoldások segítségével belehelyezkedhet a békedelegáció helyzetébe. 

A filmet június 4-én 20.15-kor vetítik a Duna Televízióban

dd
Szarka Tamás közös éneklésre hív   (Fotó: Horváth Edit)

A Kézfogás közös eléneklése

Szarka Tamás a Kézfogás című dal közös eléneklésére hívja a világ magyarjait a nemzeti összetartozás napján, június 4-én. A felhíváshoz a kezfogas.eu oldalon lehet csatlakozni, ahol a dal szövege, zenei alapjai és a Szarka Tamás által énekelt változat is elérhető. Idén elsősorban családok, baráti társaságok, kis közösségek, egyének jelentkezését várják. A Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző tavaly a nemzeti összetartozás napján a budapesti Kossuth téren több mint hétezer gyerekkel együtt énekelte el a Kézfogás című dalt. Ezzel egy időben Magyarországon és a határon túl több száz településen énekelték a dalt. A hagyományteremtő szándékkal indított rendezvényről készült kisfilm Szarka Tamás hivatalos YouTube-csatornáján tekinthető meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.