Történelemoktatásról és -tankönyvekről

Piliscsaba. Az elmúlt hétvégén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adott otthont annak a nemzetközi tanácskozásnak, amelyet a Szlovákiában, illetve Magyarországon kiadott törtenelemtankönyvekről tartottak egyetemi és középiskolai tanárok.

Piliscsaba. Az elmúlt hétvégén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adott otthont annak a nemzetközi tanácskozásnak, amelyet a Szlovákiában, illetve Magyarországon kiadott törtenelemtankönyvekről tartottak egyetemi és középiskolai tanárok. A tanácskozás során elemzések hangzottak el a két országban megjelenő tankönyvekről (Kovács László, Adelaida Mezeiová), beleértve a kisebbségek nyelvén megjelenő történelemkönyveket is (Michal Laszik, Vajda Barnabás). A szeminárium másik témája a történelemoktatás jövőben lehetséges új módszerének, az ún. történelmi moduloknak a bemutatása volt (Simon Attila, Jakab György), amelyeket főleg akkor lehet eredményesen használni, amikor egy-egy történelmi esemény megítélésében nagy eltérések mutatkoznak.

A kétnapos piliscsabai fórum nemcsak azért nevezhető eredményesnek, mert a történelemoktatás problémáinak ilyen jellegű négyoldalú szakmai elemzésére most került sor első ízben, hanem azért is, mert a résztvevők néhány hoszszabb ideje égető problémára (szakterminológia, dokumentumközlési eljárások) találtak lehetséges megoldásokat. A konferencia eredményeképpen kidolgozandó tanulságok és ajánlások hamarosan az államközi szlovák–magyar történész vegyes bizottság elé kerülnek megvitatásra. (-dabas-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?