Tompa Mihály módra, mondva és dalolva

Rimaszombat |

<p>&nbsp;Javában zajlik a Tompa Mihály Országos Verseny, a legjobb versmondók, prózamondók, verséneklők és lírai színpadok viadala Rimaszombatban. Ez a 25. évfolyam, ezért a csütörtök esti megnyitó a szokásosnál is ünnepélyesebbre sikeredett.</p>

 

Az egyes kategóriák döntői tegnap reggeltől kora délutánig zajlottak, és szinte minden zsűrinek nehéz dolga lesz. A magyar népmese „kitiltása”, úgy tűnik, inkább használt, mint ártott a versenynek, mivel a felkészítők kénytelenek voltak egy kicsit többet keresgélni és jobban törni a fejüket, hogy megfelelő szövegeket találjanak a gyerekeknek. A kisebbeknél Arany János, Gál Sándor, Lackfi János és Varró Dániel szövegei is felbukkantak, a negyedik és ötödik kategória versenyzői pedig ennél is merészebbek voltak, még Gogol Háztűznézőjéből is elhangzott egy részlet.

A ma délelőtti nyilvános értékelésen a zsűritagoké lesz a szó, részletesen elemeznek minden produkciót, ám az eredményt ekkor még nem árulják el, csak az esti díjátadó gálán. Több felkészítő tanártól és kísérő szülőtől hallottam a tegnapi nap folyamán, hogy jó lenne a kerületi fordulók után is beiktatni egy alaposabb nyilvános értékelést, a zsűri ezzel segíthetné a döntőre való felkészülést, és lenne még idő a produkciók tökéletesítésére. Mert így a sok hasznos, megszívlelendő tanács csak akkor hangzik el, amikor „már késő”.

A másik üzenet a szervezőknek szól: a vers- és prózamondók közül nagyon sokan kíváncsiak lettek volna a verséneklőkre, de mivel a lírai színpadok kivételével valamennyi kategóriában egyszerre zajlott a verseny, nem láthatták egymást a résztvevők. Tényleg sajnálhatják, mert idén még a tavalyinál is jobb volt a színvonal ebben a mezőnyben, a hagyományosabb, folkos megzenésítésektől egészen a bluesig sokféle stílusban szólaltak meg a formációk, a hangszerpaletta pedig a fuvolától a nagybőgőig terjedt. Mindenki két dallal versenyzett, és nagy dicséretet érdemel a művelődési ház technikai személyzete is, mivel külön „beállásra” nem volt idő, menet közben kellett megoldaniuk az átszereléseket.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?