Tizenöt éve zeng a Kicsi Hang

<p>Kevés zenekar tudja szinte napra pontosan megalakulá-sának dátumát. A Kicsi Hang e kevesek egyike. Bár ketten vannak, mindig is verséneklő együttesnek nevezték ma-gukat. 15 éve népszerűsítik tájainkon a költészetet.</p>

A történet 2000-ben kezdődött, egy szeptemberi napon. Menyhárt József a galántai magángimnáziumban tanított, ott figyelt fel egy remek hangú diáklányra, Borbély Katalinra. Összeállítottak egy ballagási zenés-verses műsort, megtetszett nekik a közös munka, és folytatták. Egy évvel később a duó indult az Országos Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyen, és a megzenésített vers kategóriájában övék lett az első díj.

Eddig nyolc CD-t adtak ki, a hangzás pedig lemezről lemezre teltebb lett, színesedett. Ezzel párhuzamosan az énekeltvers-műfaj egyik legsikeresebb hazai előadói lettek, számos szakmai díjjal büszkélkedhetnek. A letisztult hangzás mellett még egy előnyük van a többiekkel szemben: az egész „zenekar”, felszereléssel együtt befér egy személyautóba. Keresztül-kasul be is járták az ország magyarlakta vidékeit, a legeldugottabb falvakba is eljutottak. Sok az olyan gyerek a leszakadt régiókban, aki a Kicsi Hangnak köszönhetően hallott először élő zenét. Merthogy a duónak gyerekverslemezei is vannak, minden korosztályra gondoltak.

A vers rétegműfaj, talán mindig is az volt, csak manapság ez a tény feltűnőbb, mint egykoron. Zenével együtt előadva viszont mindig is nagyobb eséllyel célozta meg a „tömegeket”. Hogy tájainkon maradjunk: már Balassi Bálint is kora népszerű „slágereinek” dallamára írta verseit. A mai dalnokoknak Facebook-profiljuk van, és sokan a Spotify-on terjesztik számaikat, de céljuk ugyanaz, mint elődeiké: művészi feszültséget teremteni a zene és a vers kölcsönhatása által.

Persze hiába dolgozik valaki nemzetének legjobb „szövegíróival”, lehet ezt rosszul is csinálni. Patetikusan, túlhangszerelve, harsányan, elnyomva a mondanivalót. Arányérzék és kifinomult ízlés kell ahhoz, hogy a melódia harmonikusan illeszkedjen a költői szöveghez, a hangszerelés pedig a vershez passzoló hangulatot árasszon. Menyhárt József zeneszerzőként igazi mestere ennek a finom hangulatteremtésnek. Kettejük éneke pedig olyan természetesen illik össze, hogy szinte hiányérzetünk van, ha külön-külön énekelnek valamit, nem pedig két szólamban.

A közös zenéléssel eltöltött 15 év örömére a Kicsi Hang a közelmúltban ingyenes jubileumi koncertet szervezett Dunaszerdahelyen, sok vendégzenésszel. Ott készült a nagyobbik fotó. Bár csak ketten szerepelnek rajta, a duó az utóbbi időben trióvá bővült: Bertók István zongoraművész állandó társuk a koncerteken és a stúdióban is. S hogy mit hoz a közeljövő? „A dunaszerdahelyi jubileumi koncertprogramot több helyszínre is el szeretnénk vinni, folynak a tárgyalások, de konkrétumokat még nem tudok mondani – mondta el Menyhárt József. – Elkísér minket Bertók István és Tóth Balázs szaxofonos is, aki két lemezünkön közreműködött. Az elmúlt öt évben jó pár megzenésítés született, ezekből jövőre szeretnénk összeállítani egy felnőtteknek szóló lemezt. Az idei évre is van még számos meghívásunk, úgyhogy nem unatkozunk.”

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?