Tizenhat film versenyez az idei CineFesten

kep

A huszadik CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában nemzetközi fesztiválokon díjat nyert filmek és Hajdu Szabolcs legfrissebb alkotása is szerepel. Magyarország vezető filmfesztiválját idén szeptember 6. és 14. között rendezik.

A CineFest két norvég alkotást is felvonultat a versenyben, köztük az idei nyitófilmet, a Henrik Martin Dahlsbakken rendezte Sarkvidéki konvoj című alkotást. A grandiózus háborús film 1942-ben játszódik, és a háború őrületét és értelmetlenségét mutatja be civil tengerészek szemszögéből.

A másik északi film Lilja Ingolfsdottir párkapcsolati drámája, a Szerethető című film, mely a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon öt díjat nyert. A produkció egy házasság széthullását meséli el. Míg Sigmund állandóan üzleti úton van, Maria a karrierje mellett a gyermekgondozással és a háztartás vezetésével is zsonglőrködik. Az alkotás egy többrétegű karaktertanulmány egy nőről, akit az új élethelyzet arra kényszerít, hogy megismerje önmagát.

Látható lesz a CineFesten Szi-lágyi Zsófia új filmje, a Január 2. is, valamint a Demi Moore főszereplésével készült A szer című testhorror is, melyet Coralie Fargeat rendezett. Bekerült a versenyprogramba a 77. cannes-i filmfesztivál nyitófilmjeként debütáló A második felvonás című film is, Quentin Dupieux rendezése.

Vetítik a Sean Wang rendezte Didi című felnövekedéstörténetet, valamint Alonso Ruizpalacios A konyha című mexikói drámáját, amelynek egyik főszereplője a kétszeres Oscar-jelölt Rooney Mara.

Bekerült a filmfesztivál versenyprogramjába Shuchi Talati rendezte, indiai A lányok lányok lesznek, valamint a kilencvenes évek végén, Kijevben játszódó Örökkön-örökké című film is, melyet az ukrán Anna Buriacskova rendezett. Ez utóbbi Isztambulban a nemzetközi kritikusok Fipresci-díját is megnyerte. Marghe-rita Vicario olasz színésznő rendezői debütálása is látható lesz a miskolci fesztiválon, az idei Berlinale versenyprogramjában bemutatott Gloria! később a Seattle-i Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíját is megnyerte. A német filmművészetet a Haldoklás, de komédia című film képviseli, melyet Matthias Glasner rendezett.

Látható lesz Jianije Lin Egy család rövid története című, kínai-dán alkotása, valamint 2021-ben a CineFest fődíját elnyert Hamagucsi Rjúszuke új filmje, A gonosz nem létezik, mely Velencében öt díjat nyert, köztük a zsűri nagydíját.

A felsorolt alkotások mellett a versenyprogramba került még Hajdu Szabolcs Egy százalék indián című drámája, Sean Baker Arany Pálma-díjas vígjátéka, az Anora, valamint Yorgos Lanthimos szkeccsfilmje is, A kegyelem fajtái.(MTI, hk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?