Tíz esztendeje már

Tíz évvel ezelőtt, 1991. november 23-án járta be a világot a hír: Freddie Mercury, a Queen karizmatikus énekese beismerte, AIDS-ben szenved. Másnap tüdőgyulladás vitte el a rock történetének egyik legnagyobb hangját. 45 éves volt. Négy évvel korábban a német Klaus Nomi végezte hasonlóan.

Tíz évvel ezelőtt, 1991. november 23-án járta be a világot a hír: Freddie Mercury, a Queen karizmatikus énekese beismerte, AIDS-ben szenved. Másnap tüdőgyulladás vitte el a rock történetének egyik legnagyobb hangját. 45 éves volt. Négy évvel korábban a német Klaus Nomi végezte hasonlóan. De ő csak egy alternatív közönség körében volt népszerű, míg a Queen sztárbanda volt, amelynek frontembereként Mercury tündökölt. Színpadi megjelenésével, királyi pózaival valósággal „terrorizálta” a közönséget. Az operához való vonzódása nem csak érzékeny alkatából fakadt, a „fennen bearanyozott zenetermekben” is megállta volna a helyét, ha nem a könnyű műfaj felé orientálódik. Nem véletlen, hogy amikor halála után egy évvel a Wembleyben szupercsillagok egész sora tisztelgett emléke előtt, és felelevenítették dalait, kevesen akadtak, akik méltóképp el tudták énekelni leghíresebb dalait. Pedig a fellépők közt volt Elton John, David Bowie. Megbukott az az elképzelés is, hogy helyét a Queenben George Michael vegye át. A Bohemian Rhapsody, a Who Wants To Live Forever és sok más csodálatos dal szerzőjének túlságosan nagy kultusza volt már életében ahhoz, hogy egy mesterségesen tovább növelt imádat övezze. Bár soha nem titkolta vesztét okozó homoszexualitását, extravagáns szokásait, és legendák keringtek bőkezűségéről, nagyúri gesztusairól, különös módon nem születtek róla olyan „leleplező” szennykönyvek, mint amilyenek Elvis Presley-ről, John Lennonról. Freddie is gátlásos, visszahúzódó kamasz volt, aki nem szívesen beszélt származásáról. Jellemző módon társai csak azt tudták róla, hogy Perzsiából származik. Barátai szerint Jimi Hendrix felbukkanása és viharos sikere idézett elő döntő változásokat életében és jellemében. (z-t)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?