Tiszta főzés

Mind többen kedvelik a friss, teljes értékű élelmiszereket. Ahhoz azonban, hogy az ételek tényleg kifogástalanul kerüljenek az asztalra, be kell tartani a helyes tárolás és a higiénikus feldolgozás szabályait is.

Mind többen kedvelik a friss, teljes értékű élelmiszereket. Ahhoz azonban, hogy az ételek tényleg kifogástalanul kerüljenek az asztalra, be kell tartani a helyes tárolás és a higiénikus feldolgozás szabályait is.

Széles körben elterjedt nézet, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás jelentős tényezője az egészséges életformának. Ugyanakkor kevésbé ismert tény, hogy éppen ilyen fontos az élelmiszerekkel való helyes bánásmód, hogy megőrizzék minőségüket. Hiszen mennyi vitamin marad a salátában, ha napokig aszalódik a hűtőszekrényben? Esetleg éppen olyan élelmiszer szomszédságában, amellyel nem tűrik meg egymást? És a legfrissebb csirke sem marad friss, ha naphosszat hordoztuk az autóban a tűző napon! Az, hogy azok a táplálékok, amelyek a család asztalára kerülnek, megérdemlik-e az élelmiszer nevet, attól függ, hogyan bánunk velük.

Vigyázat, élelmiszer-fertőzés!

A szalmonellafertőzés a nem megfelelő konyhai higiéné következménye, s csak a jéghegy csúcsa: számos más kórokozó is idézhet elő betegséget vagy kellemetlen közérzetet, fáradékonyságot vagy hasmenést.

A hiányos konyhai higiéné miatt egyes élelmiszerek könnyebben megromlanak (a kenyér például egy nem megfelelően tisztított kenyeres dobozban előbb megpenészedik), vagy kellemetlen szagot kapnak (a felbontott tej a hűtőben gyorsan átveszi az ételek szagát és ízét).

Nemzetközi tudományos kutatások kimutatták, hogy az élelmiszer-mérgezések 80 százaléka a háztartásokban történik. Ezen túlmenően hangsúlyozni kell, hogy a csecsemők, a kisgyermekek, az idősek és a betegek fokozottabban érzékenyek az ilyen jellegű fertőzésekre. Ám az egészséges embereknél is előfordul, hogy valamilyen időszakos hatás, stressz, álmatlanság vagy más rendkívüli helyzet olyan mértékben legyengíti ellenálló képességüket, hogy érzékenyebben reagálnak az élelmiszerek okozta fertőzésre.

Fő az elővigyázatosság

Ahhoz, hogy a kockázat a lehető legalacsonyabb legyen, bizonyos elővigyázatossági intézkedéseket feltétlenül be kell tartani.

Szállítás: Minden élelmiszert – de különösen a romlékonyakat – a lehető leggyorsabban haza kell vinni. Melegben ajánlatos a bevásárláshoz egy hűtőszatyrot készíteni – különösen a mélyhűtött áruhoz. Ne hagyjuk a vásárolt élelmiszereket az autóban, mielőbb vigyük haza, és tegyük a hűtőszekrénybe.

Tárolás: A hűtőszekrény legyen mindig tiszta, hőmérséklete legyen nulla és négy Celsius-fok között. A hűtés a hiedelmekkel ellentétben nem öli meg a baktériumokat, csak nem szaporodnak olyan gyorsan, mint a szobahőmérsékleten. A nyers húst, szárnyast, halat, tojást mindig egymástól elkülönítve tároljuk – még elkészített állapotban is. Ha ezek közül az egyik valamilyen ok miatt szennyezett, átviheti a kórokozókat a másik, egyébként tiszta élelmiszerre is. Az élelmiszereket ne használjuk fel a szavatossági idő lejárta után. Az egyszer felengedett mélyhűtött élelmiszert nem szabad még egyszer lefagyasztani. Ha elkészített ételt akarunk hűtőszekrénybe vagy a mélyhűtőbe tenni, meg kell várnunk, amíg a környezeti hőmérsékletre lehűl. A meleg étel hatására a hűtőszekrény belsejében a hőmérséklet átmenetileg megemelkedik, ami rossz hatással van a többi élelmiszerre.

Feldolgozás: Mielőtt főzni kezdenénk, ne feledkezzünk meg a kézmosásról. A mélyhűtött húst, szárnyast, halat főzés előtt teljesen fel kell olvasztani, különben nem sül át megfelelően: pedig csak ezzel lehet az esetleges káros baktériumokat elpusztítani. Azokat a tárolóedényeket és vágódeszkákat, melyeket a húshoz vagy a szárnyashoz használunk, más célra ne vegyük igénybe. A felengedéskor keletkező folyadékot ki kell önteni és a tárolóedényt, valamint a vágódeszkát fertőtlenítő tisztítószerrel kell lemosni, mivel baktériumok vagy kórokozók lehetnek rajtuk, majd jól le kell öblíteni őket. Természetesen a többi konyhai eszközt is alaposan el kell mosogatni. A húsvágó késsel ne vágjunk főzelékféléket, salátát. Ha nyers hússal, szárnyassal dolgoztunk, utána rögtön mossunk kezet, mielőtt bármi máshoz hozzányúlnánk. Csakis így kerülhetjük el, hogy a baktériumok az egyik élelmiszerről átkerüljenek a másikra.

Tisztántartás, takarítás: A különféle tisztítási munkálatokhoz használjunk külön tisztító-, mosogatókendőket és -eszközöket. A munkafelületeket, a mosogatót és a tűzhelyet a főzést követően alaposan tisztítsuk meg fertőtlenítő mosogatószerrel. Ne feledkezzünk meg a fogantyúkról és a kapcsolókról sem! A hűtőszekrényt is ugyanígy, hetenként egyszer fertőtlenítőszerrel ki kell mosni. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról is, hogy a mosogató, a lefolyó jelentős baktériumforrás lehet, és ott mossuk meg a gyümölcsöt, zöldséget. Éppen ezért ezeket a helyeket ne csak öblítsük, hanem fertőtlenítőszeres mosogatással is tisztítsuk meg.

Cseréljük gyakran a konyharuhákat, mosogatókendőket és szivacsokat, mivel már egyszeri használatot követően is megtelepszenek rajtuk a baktériumok, s azután az egész konyhában elterjednek. A konyharuhákat legalább 60 fokos vízben mossuk ki. A szeméttárolót is rendszeresen kell forró vízzel mosni. Ahol penészgomba ütötte fel a fejét, ott hígítás nélküli fertőtlenítőszert használjunk, hagyjuk hatni, s csak később öblítsük le alaposan. A konyhaszekrény, a műanyag kenyértartó ugyancsak rendszeres tisztítást igényel, mivel ott is megtelepedhetnek a baktériumok és penészgombák, melyek tovább terjedhetnek a konyhában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?