Thatcher a slágerlistán

ÖSSZEFOGLALÓMargaret Thatcher halála óta szinte naponta jelennek meg a politikusnőhöz kötődő zenei hírek Nagy-Britanniában. Most éppen azt sikerült elérniük a megátalkodott Thatcher-elleneseknek, hogy az Óz, a csodák csodájában hallható Ding Dong!

ÖSSZEFOGLALÓ

Margaret Thatcher halála óta szinte naponta jelennek meg a politikusnőhöz kötődő zenei hírek Nagy-Britanniában. Most éppen azt sikerült elérniük a megátalkodott Thatcher-elleneseknek, hogy az Óz, a csodák csodájában hallható Ding Dong! The Witch Is Dead (Ding dong, a boszorkány halott) című dalocska felkerült a BBC Radio 1 tízes toplistájába. A harmadik helyen tanyázó dal dilemma elé állította a szerkesztőket, akik alapvetően elítélik Thatcher halálának ízléstelen ünneplését, ám a cenzúrát sem tartják elfogadhatónak. Ezért a teljes dal helyett egy rövid részletet játszanak csak le, és mellé rövid történelemleckét tartanak a fiatal hallgatóknak arról, miért került be a friss slágerekkel foglalkozó műsorba egy '30-as évekbeli szerzemény.

A Vaslady 1979-es miniszterelnöki beiktatása pont arra az időszakra esett, amikor a brit punk a csúcson volt, többek között azokkal a dalokkal, amelyekben a politikusnő halálát vizionálták a zenészek. Thatcher Paul McCartneytól Sinéad O'Connorön át a Pink Floydig megannyi zenészből képes volt kihozni a vadállatot. Rengeteg olyan dal létezik, amelyben az előadók legalább egy mondat erejéig keményen támadják a politikusnőt.

Thatchert azért sem szerették sokan, mert az állami cégek privatizációjával pont azt a munkásosztályt sújtotta leginkább a munkanélküliség, amiből a '70-es években elindult a brit punk. Ráadásul megszorító intézkedései sok helyen érintették a kultúrát és magát a zenét is. Ezzel a Vaslady egy nagy céltáblát rajzolt magára.

Az első komolyabb őt támadó szerzemények érdekes módon nem a punkoktól jöttek, hanem a ska zenekaroktól. A Specials, a Beat, Captain SKA, de még a popreggae-ben utazó UB40 is kikezdte a miniszterelnöknőt, ezek közül kétségtelenül a Specials Ghost Townja a leghíresebb dal, amely anno három hétig trónolt a brit slágerlista élén.

A Vaslady olyan hatással volt Nagy-Britannia zenei életére, hogy több formáció kifejezetten „miatta” jött létre. Ilyenek például a Thatcher on Acid vagy Red Wedge. Ez utóbbi zenekar nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az ellenzéki politika megismertetése a fiatalokkal egy turné keretein belül, hogy a '87-es választásokon megakadályozzák Thatcher és a konzervatívak győzelmét. Ez végül nem sikerült, pedig olyan sztárok alkották a zenei-politikai projektet, mint Billy Bragg vagy Paul Weller és egyes fellépéseken a Madness, a Smiths és Elvis Costello is együtt zenélt velük. (lg, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?