Tartsuk féke- a stresszt!

Minden, amit csinálunk, előidézhet stresszhelyzeteket. A problémák azonba- akkor kezdődnek, ha tú- sokáig tú- sok mindent kel- győznünk.
A civilizált világ élettempója állandóa- gyorsul, ami a társadalom lelkiállapotának romlásába- is megnyilvánul.

Minden, amit csinálunk, előidézhet stresszhelyzeteket. A problémák azonba- akkor kezdődnek, ha tú- sokáig tú- sok mindent kel- győznünk.

A civilizált világ élettempója állandóa- gyorsul, ami a társadalom lelkiállapotának romlásába- is megnyilvánul. A brit statisztikák rámutatnak, hogy minde- ezer lakosbó- 40 férfit és 94 nőt kezelnek depresszióva- és szorongásokkal. Mindkét állapot összefüggésbe- lehet a stresszel. A megkérdezett nők igazolják, hogy rendkívü- nagyok a velük szembeni elvárások – kezdve azzal, hogy tökéletes anyák legyenek, a munkahelye- pedig érjék e- karrierjük csúcsát. Ezt a túlzott terhelést soka- nem viselik el.

A stressz következtébe- a vérbe tiroxi- nevű hormo- (a pajzsmirigy egyik hormonja) választódik ki, ami rövid időre különleges energiát ad a szervezetnek, és lehetővé teszi az igényes helyzet megoldását, de hosszú távú jelenléte idegességhez, álmatlansághoz és kimerültséghez vezet.

A stressz másik mellékhatása a kortikosztero- kiválasztódása, mely a mellékvese kéregállományának hormonja. Ez a hormo- védi a szervezetet az allergikus reakciók kialakulásától, de egy idő utá- csökkenti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekke- szemben, sőt a csontritkulás és a gyomorfekély kialakulásának egyik oka lehet.

Szerencsére, vannak módszerek, melyek segítenek csökkenteni és ellenőrzés alatt tartani a feszültséget. Ezek pozitív hatása óriási: a nyugodtabb embereknek ritkábba- vannak egészségi problémáik, boldogabb kapcsolatokat képesek kialakítani, könnyebbe- leküzdik az akadályokat, melyeket az élet gördít eléjük.

Kilenc fontos lépés:

1. Nevessünk

A krízishelyzetek komikumát gyakra- csak akkor vesszük észre, amikor már tú- vagyunk rajtuk. Pedig kísérletek bizonyítják, hogy a nevetés jelentős mértékbe- megvédhet bennünket a stressztől. Olya- anyag kerü- a szervezetbe, mely erősíti az immunrendszert, betegség eseté- felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. A nevetésnek több kedvező élettani hatása is van: a nyak-, a mellkas-, a hasizmok és a rekeszizom számára kitűnő tréning. És legfőképp egy nyugtatószerrő- va- szó, melynek garantálta- nincs mellékhatása.2. Tanuljunk meg vizualizálni

Pszichológusok szerint az elmének nagy hatalma van, és fe- lehet használni a vérnyomás, az izomfeszültség és a pszichés alapú izzadás csökkentésére. Próbáljunk ki egy nyugtató gyakorlatot: kényelmese- foglaljunk helyet. Csukjuk be a szemünket, vagy egy konkrét pontra nézzünk. Képzeljük el, hogy a vállunk, a kezünk, a fejünk – a bábukéhoz hasonlóa- – zsinórokhoz va- erősítve, melyek testrészeinket felfelé húzzák. Amikor épp kezdünk felemelkedni a székről, a zsinórok elszakadnak, és mi leesünk. Aztá- képzeljük el, hogy egy pillangót követünk, mely egy virágoskertbe vagy egyéb, nagyo- nyugodt, kellemes helyre röpül. Rajzoljuk ki az összes apró részletet. Olya- hely legyen, melyet mindig magunkka- hordhatunk, és amelyet bármikor meglátogathatunk, ha feszültséget érzünk.3. Ne felejtsünk e- enni

Csökkentsük minimálisra a különböző cukorkák, kalácsok, teasütemények fogyasztását. Az egyszerű cukrok ugyanis stresszt váltanak ki a szervezetben. Kerüljük a zsírokat is, koncentráljunk a fehérjékre és az összetett cukrokra. A kísérletek azt bizonyítják, hogy a fehérjék csökkentik a kortikoszteronszintet. A dió, a különböző magok, a bab és a lencse olya- anyagokat tartalmaznak, melyek hatásos feszültségoldók. A teljes kiőrlésű lisztbő- készült kenyeret párosítsuk banánnal. Nagyo- hasznosak a komplex vitaminkészítmények (így pl. azok, melyek az összes B-vitamint tartalmazzák, mert serkentik az idegrendszert).4. Hallgassunk zenét

A lágy zene ige- hatásos stresszoldó. Már napi fé- óra hallgatás segít ellazulni. 5. Szeretkezzünk

A szex serkentőszerként hat. Megmozgatja a testet, serkenti az immunrendszert és a véráramlást. Az orgazmusná- olya- ideghordozók szabadulnak fel, melyek átmenetileg blokkolják a fájdalomérzékelést. A szex csökkenti a kortikosztero- termelődését, és segít emelni az önértékelést, persze, csak akkor, ha szoros, kölcsönös bizalmo- alapuló, rendezett kapcsolatba- történik. A szex mint a szerelem megnyilvánulása összefogja a boldog és egészséges partnerkapcsolatot. 6. Mozogjunk

Arról, hogy a mozgás csökkenti a depressziót és a szorongást, talá- már senkit sem kel- győzködni. A rendszeres mozgás lényegese- hozzájáru- a teljes lelki és testi ellazuláshoz. Kezdjük egyszerűbb gyakorlatokkal, üdébb járással, úszássa- vagy biciklizéssel. Ha egészségi állapotunk engedi, fokozatosa- térjünk át az igényesebb sportokra, mint példáu- a tenisz.7. Rázzuk meg/fe- magunkat

Próbáljuk meg a következő gyakorlatot: álljunk terpeszállásba, de csak annyira, hogy kényelmese- érezzük magunkat. Aztá- kezdjük e- rázni a kezünket az öklünktől, majd folytassuk a karokka- és a vállakkal, az egész törzzsel. Ezutá- emeljük fe- az egyik, majd a másik lábunkat, és szinté- rázzuk. Az egész nem tart tovább húsz másodpercnél, de frissítő hatása anná- tovább.8. Szagoljuk meg a világot

Stresszűzésre ajánlott összekeverni a következő olajakat: egy csepp gerániumot (gólyaorr), két csepp levenduláva- és két csepp neroliolajja- (narancsvirágbó- nyert illóolaj). Ezt közvetle- a fürdés előtt tegyük a vízbe, nehogy tú- hamar elillanjon. Az aromalámpába próbáljuk ki 3 csepp bergamottolaj, egy csepp geránium vagy két csepp levendula és két csepp szantálfaolaj keverékét.9. Tegyük kellemessé életünket

Derítsük fe- a stressz okait, és vessük papírra. Ezutá- minde- ponthoz vázoljunk fe- egy tervet, írjunk fe- megtehető lépéseket. Példáu- ne vásároljunk be naponta, hanem csak hetente. Próbáljuk meg felosztani a feladatokat nemcsak a munkahelyünkön, hanem ottho- is. Semmi esetre se hordjuk haza a munkát. Szabadidőnket használjuk pihenésre. Tegyük azt, amit szeretünk. A karácsonyt várva pedig ne a földi javakat hajszoljuk, hanem egymásra, szeretteinkre figyeljünk. Egy hónap múlva értékeljük ki, mennyit haladtunk. Ha nem oldottuk meg a problémát, derítsük ki, miért nem, és kezdjük elölről. Jövő karácsonyig, ha mi is úgy akarjuk, mindenképpe- sikerülnie kell. (béres)

DECEMBER 6. SZENT MIKLÓS ÜNNEPE A 350-be- meghalt kis-ázsiai keresztény püspök a gyermekek és a hajadonok, valamint az aggszüzek védőszentje, továbbá a zálogházak tulajdonosaié, az illatszerészeké, az utazóké és a zarándokoké, a tengerészeké és a révkalauzoké. Az országok és tartományok közü- Oroszország, Görögország, Szicília, Lotaringia és Aqulia patrónusa.

A Kelete- és Nyugato- is ige- népszerű szent életérő- csak legendák szólnak, történelmi fogódzó nélkül. A 13. századi Legenda Aurea (Arany Legenda) és a keleti (görög és orosz) egyház hagyományai alapjá- mintha több férfiú alakja keveredne a Miklós püspökke- kapcsolatos mondakincsben. Az egyik legenda szerint égi je- hatására választották meg a Lükia tartományba- levő Müra püspökévé, s az eretnek egyházmegyét felemelte, nagy gondda- igazgatta. A másik hagyomány szerint egy szegény patarrai család három lányát pénzadománnya- mentette meg a lezülléstő- (három éjszaka egy-egy zsákocska aranyat dobott be az apa házának ablakán). Relikviái itáliai kalmárok kezé- bukkantak fe- Bari városában, 1087-ben, miutá- Mürát a szeldzsuk törökök elfoglalták. Az ereklyéknek új templomot építettek, amely a középkorba- híres zarándokhely lett. Németalföldö- „Sint Claas” tisztelete egybefonódott azza- a helyi szokással, hogy ünnepé- a polgárok ajándékot osztottak szét a gyermekek között. Ez a szokás aztá- elterjedt német földön, később Angliában, majd egész Európában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?