Táblabíróság

Néhány éve jött az eget renge-tő szlovák gondolat: a nagy ke-reskedelmi láncok rögvest a bejáratnál tüntessék fel szé-pen, hány százaléknyi hazai élelmiszer kel el a boltjukban.2013-ban változott az élelmiszertörvény, dühöngött is a Tesco, a Kaufland, a Billa és a Lidl egyaránt.

Néhány éve jött az eget renge-tő szlovák gondolat: a nagy ke-reskedelmi láncok rögvest a bejáratnál tüntessék fel szé-pen, hány százaléknyi hazai élelmiszer kel el a boltjukban.

2013-ban változott az élelmiszertörvény, dühöngött is a Tesco, a Kaufland, a Billa és a Lidl egyaránt. Brüsszel sem nézte ezt jó szemmel, mert úgyszólván a faji megkülönböztetéssel egyenlő a Tátra-alji gondolat, hiszen van egy unió, és akkor nem szabad úton-útfélen hangoztatni, milyen előállítású egy-egy termék, nem még külön táblákon propagálni... A honi agrártermékek piacának egyik legjelesebb ismerője, Ľubomír Drahovský szerint halva született ötlet volt a törvény, hogy a kereskedelmi láncok tablószerűen hirdessék: kérem tisztelettel, mi ennyi szlovákiai élelmiszer-produktumot vagyunk képesek rátukmálni vásárlóinkra. Szó, mi szó: Szlovákia meg is hátrált (újfent) Brüsszellel szemben, engedve a uniós nyomásnak. Vagy pontosabban a brüsszeli rémisztgetésnek, hogy ha nem teszünk rendet a multik bejáratánál, akkor bírósághoz fordul. Nem semmi! Nem szabadkereskedelem, nem szabadpiaci gondolkodás. Még akkor sem az, ha az üzletláncok bejáratánál a kutya nem figyelte, mekkora is a hazai élelmiszerek aránya. Hiába próbált a honi agrártárca valamelyest enyhíteni a jogszabályon, nem sikerült. Brüsszel egyetlen enyhítést sem hagyott jóvá: törölni kell a törvényből az egész fejezetet, nem kellenek a táblák, januárig kell eltakarítani azokat. Nem éppen demokratikus, ugye? Susla Béla

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?