Szurkoljunk

JUHÁSZ KATALINA beruházások csúsznak, a programot összeállító stábot öt év alatt kétszer cserélték le a helyi politikusok, ezért a prioritások folyamatosan változtak.

JUHÁSZ KATALIN

A beruházások csúsznak, a programot összeállító stábot öt év alatt kétszer cserélték le a helyi politikusok, ezért a prioritások folyamatosan változtak. Aztán nagy nehezen sikerült letenni az asztalra egy tervezetet, amelyen változtatni már nemigen lehet, igyekezni kell tehát megvalósítani mindazt, ami „papíron van”. Szurkoljunk Európa Kulturális Fővárosának, hiszen a kassaiak nem csak magukat, hanem minket is képviselnek most. Az országot. És belátható időn belül aligha lesz még egy ilyen alkalom hazánk prezentálására Európa felé.

Ne törődjünk az olyan bénaságokkal, mint például a megnyitó szlogenje, a Sorry, we are open, vagy a félkész programhelyszínekkel. Szorítsunk, hogy ne legyenek újabb botrányok.

Kassát persze nem lehet összehasonlítani a másik idei kulturális fővárossal, Marseille-jel, ahol José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is részt vett a megnyitón, és ahol közel 100 millió eurót költenek rendezvényekre a kassai 3 millióval szemben. Mielőtt felszisszennének, elárulom, hogy a franciaországi összeg húsz százalékát mecénások, lokálpatrióta vállalkozók adták, akik számára már a pályázat benyújtásakor fontos szempont volt a környező városok vendéglátóiparának és kereskedelmének a bevonása. A kulturális főváros címet ugyanis nem egyedül Marseille, hanem a teljes provence-i régió nyerte el, méghozzá a helyi kereskedelmi kamara kezdeményezésére. Erről kevés szó esett Kassa vonatkozásában, amely egy szegény, lepusztult régió központja. Milyen jó lett volna, ha a pénzből a környező településekre is jut valamicske. Egyedül a Kassától 70 kilométerre fekvő Miskolc kapcsolt: saját házat nyit egy, amúgy is magyar étteremként ismert épületben, igyekszik átcsábítani a határon a turistákat.

A helyi magyar kulturális intézményektől azonban mintha félnének a programkoordinátorok. Bár a hétvégén lesznek magyar rendezvények, ezek nem szerepelnek a megnyitó hivatalos programjában. Az éves kínálatot látva pedig azt is mondhatnánk, hogy az oly gyakran emlegetett „multikulturalizmus” kevés teret kapott. Márai Sándor ugyan kap egy terecskét szülővárosában, de tudtommal ez is évek kemény munkájába telt a kezdeményezőknek...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?