Születésnapi szalon zárja a Könyvfesztivált

Budapest |

<p>Kerek születésnapjukat ünneplő, hatvanévesnél idősebb alkotók részvételével zajlik idén is a Születésnapi Irodalmi Szalon.</p>

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik hagyományos zárórendezvényén ezúttal a hetvenévesek kerültek többségbe - mondta el a program házigazdája, Tarján Tamás irodalomtörténész az MTI-nek.

Felidézte, hogy a több mint tizenöt éves múltra visszatekintő Születésnapi Irodalmi Szalonba minden évben a hatvan év fölötti, kerek születésnapjukat ünneplő, hazai vagy határon túli magyar alkotókat hívják meg, hogy az írókat egy asztalhoz ültetve a személyes ünnepet az irodalom ünnepévé tegyék. Az idén 22 meghívót küldtek ki és mintegy tucat vendégre számítanak - jegyezte meg az irodalmár a vasárnap délután négy órakor kezdődő rendezvényről.

A házigazda kitért arra is, hogy a szalon korelnöke a nyolcvanöt éves Fodor Sándor lett volna, a Csipike-könyvek szerzője azonban március végén elhunyt. "Még szöveget is küldött, egy Hemingway-egypercest" - mondta Tarján Tamás.

A rendezvényen vendége lesz a 85 éves Takács Tibor író, költő, Tornai József költő, és a szervezők bíznak abban, hogy köszönthetik a szintén 85 éves Lator László költőt, irodalomtörténészt is. A 80 éves alkotókat Jókai Anna író és Albert Zsuzsa író, költő képviseli.

Tarján Tamás kiemelte, hogy az idén a Kilencek költőcsoport négy tagja is a 70. születésnapját ünnepli, a legendás nemzedéket a szalonban Oláh János író, költő, a Magyar Napló főszerkesztője és a szintén hetvenéves Vasy Géza irodalomtörténész képviseli, aki a Kilencek monográfusaként is ismert. Tarján Tamás megjegyezte: az idei rendezvény különlegessége, hogy Vasy Gézával együtt a Magyar Írószövetség három elnökét is köszöntik, hiszen a szervezet vezetője volt Jókai Anna és Tornai József is.

A házigazda arról is beszélt, hogy az idén több mint 80-an ünneplik kerek születésnapjukat, közülük kellett kiválasztani a szalon vendégeit. Azokat, akik sokat tettek a könyvszakmáért, automatikusan előre soroljuk - jegyezte meg Tarján Tamás. Ilyen például a hetvenöt éves Láng József: az Argumentum Kiadó vezetőjének köszönhető a többi között az Ady Endre összes versei című könyvsorozat is. A rendezvényen köszöntik Zöld Ferencet, az Akadémiai Kiadó korábbi igazgatóját, ő volt az egyik kezdeményezője a Magyar Nagylexikon kiadásának. A hetvenévesek csoportját gazdagítja Sumonyi Zoltán író-költő, Kodolányi Gyula író-költő, Czakó Gábor prózaíró, Dobos Marianne író - tette hozzá Tarján Tamás, aki elmondta: jelezte részvételét a 65 éves Aczél Géza költő és a 60 éves Szkárosi Endre költő is.

A rendezvényen a meghívottak felolvassák az erre az alkalomra készített írásukat. A száz éve született Örkény István tiszteletére ezúttal egypercesek megírására kérték fel születésnaposokat - emelte ki Tarján Tamás, megjegyezve, hogy a szalon vendégei bármilyen műfajban alkothattak, a 80 éves Tarbay Ede - aki egészségi állapota miatt nem tud részt venni az ünnepségen - például haikukat küldött.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?