Sztrájk az Operaházban

kép

Több mint háromnegyed órát zenekari kíséret nélkül láttak a nézők a Mozart-operából kedden este. Az intézmény főigazgatója szerint a közönség „érdeklődő és megértő volt. A sztrájkhoz szerdán a műszaki dolgozók is csatlakoztak.

Beváltották fenyegetésüket az Operaház dolgozói: a kedd este hat órakor kezdődő Don Giovanni-előadásra csak egy órával később ültek be játszani a zenekar tagjai, sokan közülük ekkor is sztrájk feliratú pólót viseltek. A sztrájkolók azonnali béremelést és kollektív szerződések megkötését követelik. A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az előadás kezdetén jelentette be a közönségnek az egyik emeleti páholyból, hogy a zenekar több tagja sztrájkol, illetve hogy a sztrájkoló zenészekhez a társulatból is csatlakoztak néhányan – a bejelentést a közönség tapssal fogadta. Az előadás a sztrájk ellenére elkezdődött, az énekeseket ketten kísérték zongorán – az egyik zongáránál maga a karmester, Rajna Martin ült. Ókovács a rendkívüli körülmények miatt minden nézőt meghívott egy pezsgőre és egy frissítőre az előadás szünetében. Később azt írta egy Facebook-posztban, hogy az előadás rendben zajlott, s bár egy ideig zenekar nélkül játszottak, a közönség „érdeklődő és megértő” volt.

A sztrájkhoz szerdán azonban további dolgozók csatlakoztak. Az esti előadás előtt a műszaki dolgozók jelentették be, hogy nem bontják le a Don Giovanni-előadás díszletét, és nem építik fel az aznap esti Hunyadi László-előadás díszletét sem. Médiaértesülések szerint az Operaház vezetése irodai dolgozókkal bontatta le a díszletet.

Nem ez az első botrány az Operaházban az elmúlt időszakban – a legutóbbi az operaházi büfé miatt tört ki. Bogányi Tibor ekkor visszalépett az öt éve futó Carmina Burana-előadás vezénylésétől, mert a főigazgató úgy döntött, a büfé bevételének növelése érdekében két részben kell játszani a darabot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?