Kultúra

Szombaton ismét Múzeumok és galériák éjszakája – ezeket ajánljuk

Szlovákia immár 14. alkalommal csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez: szombaton országszerte több mint száz intézmény várja különleges, késő estébe nyúló programokkal az érdeklődőket a Múzeumok és galériák éjszakáján.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 16. 18:34

Németh Ilona Eastern Sugar című nagyszabású kiállítása a pozsonyi Kunsthalléban tekinthető meg. Szombaton 15 órától gyerekek mutatják be az anyagot, 15.30-tól a cukorgyártás és a kockacukor történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, 21 órától pedig Németh Ilona és Nina Vrbanová kurátor tart tárlatvezetést. - TASR-felvétel

A rendezvénysorozat sikerét jelzi, hogy vidéken is egyre több intézmény kapcsolódik be a Múzeumok és galériák éjszakájába, de értelemszerűen a leggazdagabb, legsokrétűbb kínálatot a fővárosban találják a látogatók, itt közel negyven helyszínen lesznek események. Ráadásul idén Pozsonyban két másik fesztivállal is összekapcsolódik a Múzeumok éjszakája: az egyik a BraK, azaz a Pozsonyi Könyvfesztivál (ezért több galériában is különleges illusztrációkat állítanak ki), a másik fesztivál pedig a WhatCity? címet viseli (ennek célja a pozsonyiak közösségi és kulturális életének a fellendítése). A fővárosban a belépő egységesen 2 euró, amelyet csak az első helyen kell kifizetni, utána a többi rendezvényhelyszín ezzel a jeggyel látogatható.

Magyar vonatkozású programokból is válogathatunk Pozsonyban. Érdemes ellátogatni a Kunsthalléba, ahol Németh Ilona Eastern Sugar című nagyszabású, több tematikus egységből álló, a dél-szlovákiai cukoripar történetét és megszűnését bemutató kiállítása tekinthető meg. Szombaton 15 órától gyerekek mutatják be az anyagot, 15.30-tól a cukorgyártás és a kockacukor történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, 21 órától pedig Németh Ilona és Nina Vrbanová kurátor tart tárlatvezetést. A kiállításnak része egy (működő és kipróbálható) cukormanufaktúra is, ahol a látogatók akár szuvenírt is készíthetnek maguknak – saját kezűleg állíthatnak elő süvegcukrot.

A vidéki programokból

Dunaszerdahely

A Csallóközi Múzeumban 10 és 22 óra között ingyen tekinthetők meg az állandó kiállítások. Filmeket vetítenek a Csallóközről, Nagy Iván etnológus a Karcsa név eredetéről tart előadást, este táncoktatás várja az érdeklődőket.

Komárom

Több helyszínen – a Zichy-palotában, a Duna Menti Múzeum épületében, a Kultúrpalotában és a VI-os bástyában – is lesznek programok, például a kiállításokhoz kapcsolódó alkotóműhelyek. A Kultúrpalotában 16 órakor nyitják meg a Kézművesség az őskortól napjainkig című időszaki kiállítást.

Fülek

A szervezők a Városi Honismeret Múzeumba, a várba és a Bebek-toronyba invitálják az érdeklődőket. Izgalmas eseménynek ígérkezik a várhegy oldalában található légoltalmi óvóhelyek megnyitása. Két új kiállítás is nyílik: a Fülek 1938–1945 a várost mutatja be a második világháború időszakában, a másik, a Gésa és szamuráj egy prágai múzeumból érkezik a Bebek-toronyba.

Betlér

A betléri kastélyban egyebek mellett izgalmas felfedező sétára indulhatnak a látogatók, olyan útvonalon, amely egyébként nem bejárható. 23 órakor tűzijáték zárja a napot.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma székháza, a Brämer-kúria udvarán készül a Múzeumok éjszakájára: 19 órától a Ďura & Blues Club, majd a Duna Folk Band ad koncertet. A nap folyamán megtekinthető a múzeum állandó tárlata, valamint az időszaki kiállítások is. A Felcserélt otthonok mellett, amely a második világháborút követő ki- és áttelepítések témáját dolgozza fel, két új anyag is várja a látogatókat a Brämmer-kúriában: a Szalatnai Rezső és hagyatéka című kamarakiállítás, valamint az Entrée V4, amely a visegrádi négyek művészeti egyetemein 2016/2017-ben végzett fiatal alkotók diplomamunkáiból válogat. Végzőseinek festményein, grafikáin, szobrain, fotográfiáin és kombinált technikájú alkotásain keresztül bemutatkozik a budapesti MoholyNagy Művészeti Egyetem, a brünni VUT, a varsói Szépművészeti Akadémia, valamint a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem. 


A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma az általa igazgatott két középszlovákiai irodalmi emlékhelyen is színes programot szervez. Alsósztregován, a Madách-kastélyban a látogatók korhű jelmezekbe bújva játszhatják el Az ember tragédiájának jeleneteit, emellett lektori vezetéssel tekinthetik meg az állandó tárlatot. Szklabonyán, a Mikszáth Kálmán Emlékházban bábokkal idézik fel a legnagyobb palóc egyik legismertebb novellájának, A néhai báránynak a történetét. 


A Múzeumok és galériák éjszakájának nem titkolt célja, hogy ne csupán poros lerakatként, hanem élő, nyitott intézményként, egyfajta kulturális központként mutassa meg a bekapcsolódó helyszíneket, ahol kortól függetlenül mindenki találhat magának programot. Ennek megfelelően a hagyományosnak tekinthető kísérőrendezvények – elsősorban a tárlatvezetések – mellett a legkülönfélébb kulturális eseményeket kapcsolják össze a múzeumok és galériák megszokott tartalmával. Az egyes helyszíneken lesznek tematikus városnézések, fényshow, alkotóműhelyek, gyermekprogramok, workshopok, koncertek, színházi és ismeretterjesztő előadások stb. Sok helyen olyan tereket is megnyitnak az érdeklődők előtt, amelyek egyébként nem látogathatók. A Múzeumok és galériák éjszakájának részletes programja megtalálható a www.nmag.sk weboldalon. (szafi, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ravasz Ábel szerint előnyös az iskola előtti kötelező óvodalátogatás

Három alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

Győztes búcsú a dánok ellen

Csődeljárás Bašternák magánvagyona ellen

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Legfrissebb galériák
Olvasta már?