Kultúra

Múzeumok éjszakája, újra élőben

Pozsony | A szlovákiai múzeumok és galériák idén 18. alkalommal kapcsolódnak be a Múzeumok és galériák éjszakája európai rendezvénysorozatba. Május 14-én, szombaton a projekthez csatlakozó intézmények Szlovákia-szerte meghosszabbított nyitvatartással, valamint állandó és időszaki kiállításaik mellett az alkalomra összeállított programokkal várják a közönséget.
author
Tallósi Béla

2022. május 12. 20:50

kép
Az alsósztregovai Madách-kastély programjai között van Az ember tragédiája kosztümökben című interaktív színházi előadás is (Somogyi Tibor felvétele)

„Tizennyolc évesek lettünk, immár felnőttként várjuk a közönséget két év kihagyás után – amikor a pandémiás megszorítások miatt csak az online térben találkozhattunk –, és onnan kívánjuk folytatni, ahol 2019-ben kényszerűen abbamaradt. Vagyis ugyanazzal az elánnal nekivágva, élő találkozásokkal, ismeretterjesztő, esetenként gyakorlati tapasztalatokat is nyújtó programokkal igyekszünk ismét becsalogatni a közönséget” – hangsúlyozták a szombati eseménysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón. Ehhez Pozsonyban elég megváltani 5 euróért egy belépőt, amellyel aztán a projektbe bekapcsolódó többi fővárosi kiállítóhely is látogatható a nap folyamán – gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés.

Az alábbiakban a pozsonyi kínálathoz szeretnénk kedvet csinálni.

A Szlovák Nemzeti Múzeum többi részlegéhez hasonlóan a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (SZMKM) is gazdag programmal várja a látogatókat május 14-én. Négy helyszínen – Pozsony, Szklabonya, Alsósztregova és Kassa – kézműves-foglalkozások, báb- előadások, filmvetítés, kiállításmegnyitó és különleges tárlatvezetések szerepelnek a kínálatban. A múzeum és tagintézményei – a pozsonyi Brämer-kúria, a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház, az alsósztregovai Madách-kastély, valamint a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás – családoknak, a történelem, a művészetek és az irodalom iránt érdeklődőknek nyújt tartalmas, hasznos időtöltést a Múzeumok és galériák éjszakáján.

A pozsonyi Brämer-kúria 9.00-tól 22.00-ig tart nyitva (az utolsó belépés 21.00) – a nap folyamán megtekinthető a Felcserélt otthonok című, háromnyelvű kiállítás az 1945–49-es eseményekről, az elbeszélésillusztrációkból összeállított Képes Mikszáth című kiállítás, valamint a múzeum 20 évét megidéző plakátkiállítás. A Mikszáth Kálmán Emlékház új kiállításának virtuális galériáját is „bejárhatják” a látogatók. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma központi helyszínén és valamennyi tagintézményében szakirodalmi könyvbörzét kínál saját kiadványaiból. Az alsósztregovai Madách-kastély 10.00 és 20.00 (utolsó belépés 17.00), a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház 10.00 és 20.00 (utolsó belépés 19.00), a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás pedig 10.00 és 24.00 (utolsó belépés 23.00) között várja a látogatóit. 

A pozsonyi Brämer-kúria programja: 10.00 és 19.00 a Márai–Madách (rokoni szálak) című dokumentumfilm vetítése.

Az alsósztregovai Madách-kastély programja: 11.00 és 14.00 a Márai–Madách című dokumentumfilm vetítése, 13.00 és 15.00 Az ember tragédiája kosztümökben, interaktív színház, 18.00 a Nap- és holdszvit című kiállítás megnyitása.

A szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház programja: a nap folyamán kézműves foglalkozások és korabeli játékok az udvaron. 13.30 bábelőadás kicsiknek és nagyoknak egyaránt: A titokzatos piros esernyő története, 18.00 Galandáné asszony története, kiselőadás, 11.00 és 19.00 Az emlékház története 1968-tól napjainkig, előadás.

A kassai Márai Sándor Emlékkiállítás programja: 15.00–20.00 családi délután a Márai családdal, gyermekfoglalkozás, 15.00–20.00 különleges tárlatvezetés: A Márai család története, 19.00 a Márai–Madách című dokumentumfilm vetítése.

Múzeális érték és az alkalmazott művészet együtt jelenik meg a Szlovák Dizájncenterben, ahova 18 órakor érdemes betérni, A szlovákiai dizájn 100 éve – 1918–2018 című kiállításra. Tárlatvezetés segít eligazodni a formatervezés múltjában és jelenében: az idősebb generáció nosztalgiázhat azon, milyen alkalmazott művészet, milyen funkciós-használati formák vettek bennünket körül a szocializmusban, a fiatalabbak ugyanezen ámulhatnak el, de nagyon. Ehhez szinte kötődik a Cseh Központ Mini Wonders című attraktív játéktörténeti kiállítása, a híres cseh játékkészítő cégek munkáinak felsorakoztatásával. Harmadik-negyedik megállóként ehhez a Vasúti, valamint a Közlekedési Múzeumban érdemes elidőzni. Gőzmozdonyra szállhatnak a kis „masiniszták”, megismerkedhetnek egy szenzációs járművel, egy százéves fabiciklivel, mellyel megalkotója 1922-ben Árvából egészen Prágáig tette meg az utat, végül pedig szelfizhetnek egy 1988-as Lutzmann motoros kocsival.

A történelemben utazhat, aki a Zichy-palotában lévő Óvárosi Galériába tér be a Goethe Intézet Erika Mann – a kabaréművész, író és haditudósító című kiállításra, hogy alaposabban megismerje Thomas Mann „tehetséges gyermekét”, aki a szabadságért és a demokráciáért harcolt. S hogy még távolabbra menjünk vissza az időben, az SZMKM melletti Régészeti Múzeumban etruszkokkal kerülhetnek kapcsolatba a látogatók különféle formában, például alkotóműhelyben tüsténkedve.

S aki tovább kíván utazni más helyszíneken is, Pozsonyban és az egész országban, mában és múltban, egyéb programokat is talál a www.nmag.sk internetes oldalon, vagy a Szlovák Nemzeti Múzeum honlapján.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

A szlovákiai családok többsége idén is itthon nyaral

szlovák hadsereg

A hadseregben és a rendőrségben bíznak a legtöbben, a kormányban a legkevesebben

tv-ben

Képernyőn a DAC–Trenčín csata a nemzetközi porondért

Izrael libanoni célpontot bombázott válaszul a rakétatámadásokra

Háborút eldöntő fegyvereket szállíthat az USA Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij szerint Putyin népirtást végez Ukrajnában

f

KVÍZ: Trabanton szállni... Felismered még ezeket a legendás szocis autókat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.