Legeltessék szemüket Pozsonyban

ff

Országszerte több mint száz kiállítóhely kapcsolódik be a múzeumi világnap alkalmából holnapra meghirdetett Múzeumok és galériák éjszakája rendezvénysorozatba. Mivel közülük harminc a fővárosban található, most ezekből ajánlunk néhányat.

Az állandó és időszaki kiállítások mellett a legtöbb helyen speciális, csak ezen a napon elérhető programokat, foglalatosságokat kínálnak felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Egy 5 eurós jeggyel végig lehet járni a kiállítóhelyeket, 12 év alattiaknak és 70 felettieknek pedig teljesen ingyenes a belépés.

Ilyenkor megugrik a múzeumok és galériák látogatottsága, olyanokat is el tudnak érni, akik csak ritkán tévednek be egy-egy kiállításra. A szemfülesebbek ingyenes városnéző „kisvonattal” is közlekedhetnek a főbb helyszínek között. A pozsonyi közlekedési vállalat veterán villamosokat helyez üzembe, amelyek a Jesensky utcai megállóból indulva a Vazov utca–Blumentál–Széplak utca–Alagút–Chatam Sófer–SznF híd útvonalon tesznek egy kört, vissza a Jesensky utcába.

A legtöbb kiállítóhely 15 órától éjfélig tart nyitva. Mi egy konkrét útvonalat választottunk, amely mentén, a Duna-parton haladva 5-6 helyre is be lehet kukkantani.

Kezdjük Comenius Egyetem bölcsészkarának épülete mellett található Umelka galériával, ahol holnap utoljára látható a Milan Sládek pantomimművész kiállítása, amelyen a róla készült fotók és a fellépőruhái mellett saját festményeiből is válogatott. A 85 éves világhírű szlovák művész, akivel holnap személyesen is lehet találkozni a galériában, azt vallja ugyanis, hogy a pantomim nagyon közel áll a képzőművészethez.

A Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója a nagy napot beharangozó sajtótájékoztatón eldicsekedett azzal, hogy 2023 első negyedévében 100 százalékkal növekedett a látogatóik száma az előző év azonos időszakához képest. „Lassan kezdünk visszatérni a pandémia előtti rendes kerékvágásba. Ha tartani tudjuk ezt a tendenciát, idén 1,2 millió látogatója is lehet a Szlovák Nemzeti Múzeumnak (SZNM), ami a 2019-as rekordévünk szintjének felel meg” – mondta Branislav Panis. Ennek érdekében alaposan megtisztították és némiképp át is rendezték népszerű ásványtani kiállításukat a természettudományi részlegen, amely hónapokig nem volt látogatható. A gyerekek készíthetnek gipszlenyomatokat fosszíliákról, lesz gombakiállítás gombaszakértő vezetésével, és a Vajansky rakparti főépület előtt teleszkóppal lehet nézni a csillagokat. A főépületében látható az a háromnyelvű (szlovák, magyar, angol) kiállítás is, amely a 200 éve született Madách Imre, illetve fő műve, Az ember tragédiája előtt tiszteleg. A SZNM alá tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma „...írtam egy költeményt…” címmel átfogó tárlatot állított össze, bemutatva a mű különböző műfajok felőli megközelítési módjait. A hatására született képzőművészeti alkotások megkönnyítik a ráhangolódást az eredeti költeményre.

A Szlovák Nemzeti Galériát 21 évig tartó, elhúzódó felújítási munkálatok után nemrég nyitották meg, vagyis generációk diplomáztak le a pozsonyi egyetemeken anélkül, hogy beléphettek volna ebbe az épületbe, és sok pozsonyi lakos sem járt még odabent. A felújítás menetéről 17 órától maguk az építészek mesélnek, lesznek továbbá épületbejárások idegenvezetővel és különböző workshopok, köztük videokészítő workshop felnőtteknek.

A gyerekek kedvenc kiállítóhelyét, a Bibiana-házat jelenleg szorgos munkáskezek csinosítják, ezért csak egy része látogatható. Ott viszont ki lehet próbálni a kávéval való festést.

A pozsonyi várba egy nagyszabású kerámiakiállítás miatt érdemes felmenni, amely a holiči manufaktúra messze földön híres termékeit mutatja be. A manufaktúrát a 18. század első felében Mária Terézia férje, Lotaringiai Ferenc István alapította, az ország ipari vállalkozásainak előmozdítása érdekében. A porcelán étkészletek, asztali díszek, mindennapi használati tárgyak, kisplasztikák segítségével nemcsak az arisztokrácia, hanem a későbbi városi polgárság életét is reprezentálják, hiszen ezeket a sorozatgyártott termékeket idővel egyre többen engedhették meg maguknak.

Aki tovább sétál a Duna-parton, lassan elér a Žižka utcáig, ahol Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma működik. Ők a Múzeumok és galériák éjszakájára időzítettek egy kiállításmegnyitót. Az elsősorban rajzfilmrendezőként ismert, de kultúrtörténészként, szimbólumkutatóként és íróként is jelentőset alkotó Jankovics Marcell grafikáiból nyílik tárlat, pontosabban azon tusrajzokból, amelyeket Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum könyvéhez készített. A Liszt Intézetnek köszönhetően ez az Europa Nobis című tárlat jelenleg „turnézik”, járt már New Yorkban, Bécsben és Varsóban is. Az ünnepélyes megnyitó holnap 14 órakor kezdődik, a kiállítás június 7-ig látható, aztán Prágába utazik tovább.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?