Színészek Cinkota mellett

Pozsony/Budapest |

<p>Ismert szlovák színészek, énekesek fordultak Ivan Gašparovič államfőhöz, hogy részesítse kegyelemben a szerdán drog-bűncselekmény miatt nyolc év szabadságvesztésre ítélt színészt, Dušan Cinkotát.&nbsp;</p>

A művészek petíciót gyűjtenek, ha meglesz az elegendő számú aláírás, eljuttatják az államfőhöz. A Cinkota kegyelemben részesítésének kérését kezdeményező Andrej Hryc színész és rendező szerint az ítélet túl kemény, ráadásul szerinte nem is bizonyosodott be, hogy a színész kábítószert, konkrétan pervitint árult. „Ha valóban árult drogot, kapjon akár életfogytiglant, de ha csak a saját szükségleteire tartotta magánál, akkor ez a büntetés brutális. Ha valaki a saját egészségét rombolja, azt nem kellene büntetni” – mondta az aláírók egyike, Marián Greksa énekes.

Az aláírók között vannak továbbá olyan ismert nevek, mint Pavol Topoľský színész, Pavol Múdry, a Nemzetközi Sajtóintézet alelnöke, vagy Karol Lovaš volt újságíró. „Nagyon jól ismerem Cinkotát, nagyon intelligens, tehetséges színész és jó ember, aki rendezett életet él. Tehát Karol Mellót elengedik, őt meg becsukják?” – fogalmazott Andrej Hryc. Dušan Cinkota bűnösségéről szerdán döntött a Pozsonyi Kerületi Bíróság, amely visszautasította a színész és a másik vádlott, Marián Havran fellebbezését. A fellebbviteli bíróság így helybenhagyta az első fokú bíróság jogerős döntését. A színész, akit korábban már elítéltek hasonló ügyben, azt mondta a bíróságon, hogy akik ezt „kifőzték”, kevesebbet kaptak, mint ő. Záróbeszédében elmondta, hogy nem hisz az ügyész szavainak. Közölte, már sajnálja, hogy együttműködött a rendőrséggel. Azt is elmondta, rendőrségi kérésre ismerkedett meg a másik vádlottal, Martin Havrannal. Feladata az volt, hogy megtalálja azokat a „főzdéket”, ahol a drogokat előállítják, valamint megnevezni a tetteseket. Letartóztatásának napján drogot találtak nála, amelyről Cinkota úgy vallott, hogy Havrannál vette aznap, és fogyasztott némi pervitint is nála, mivel furcsa lett volna, ha nem így tesz. Közölte, hogy a drogot egy rendőrnek kellett volna átadnia, viszont közben egy másik járőr igazoltatta őt, és megtalálta nála. Azt kérte, hogy vegyék fel a kapcsolatot ezzel a bizonyos rendőrrel, a szolgálati számát és a nevét is megadta, de a kapcsolatfelvételt nem tették lehetővé. Martin Havran beismerte az ellene felhozott vádakat, őt a bíróság öt év börtönre ítélte. Magyarországon tavaly ugyancsak ismert színészek álltak ki kollégájuk, Stohl András mellett. A színész 2010-ben részegen autóbalesetet okozott, a balesetnek egy könnyebb és egy súlyos sérültje volt. Stohl mellett több népszerű színész is kiállt, Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari, Kern András, Kulka János, Alföldi Róbert és az azóta elhunyt Garas Dezső. Ők azt kérték, a bíróság tekintsen el Stohl megbüntetésétől. A színészt végül is tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság tavaly szeptemberben, de idén márciusban már szabadult. (sán, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?