Színes ünnepséggel nyitott Pilsen

Pilsen |

<p>Harangok szimfóniája elnevezésű színes és izgalmas ünnepséggel szombaton este hivatalosan is megnyitotta kapuit a világ előtt Pilsen (Plzeň), Európa idei kulturális fővárosa.</p>

A mintegy 170 ezer lakosú nyugat-csehországi Pilsenben, amely a belgiumi Mons városával együtt az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli 2015-ben, a most megnyílt programsorozat keretében az év végéig több mint 600 rendezvényre kerül sor.

A nyitóműsor kezdetén a történelmi főtéren (náměstí Republiky-Köztársaság tér) találkozott az a Pilsen különböző pontjairól elindult négy nagy színes, allegóriás kocsikkal és történelmi kosztümös szereplőkkel takított menetoszlop, amely a város négy folyóját jelképezte.

Az ünnepség csúcspontját David Dimitri svájci kötéltáncos produkciója képezte, amely a főtér felett mintegy 40 méteres magasságban kifeszített 240 méter hosszú kötélen átment a katedrális (katedrála sv. Bartolomeje-szent Bertalan katedrális) tornyához, majd 70 év után első ízben megkondultak annak harangjai. Az öt harang a második világháborúban megrongálódott, illetve elpusztult. Felújításuk költségeit gyűjtés és közadakozás keretében szedték össze.

A nyitóprogram főrendezője Petr Forman, Miloš Forman Oscar-díjas filmrendező fia volt. Összesen mintegy 150 hazai és külföldi művész lépett fel, miközben az egész városközpontban nagyszabású fényjátékokat rendeznek. Ezek keretében megelevenedtek a város szempontjából kulcsfontosságú történelmi események, illetve a városban született nagy személyiségek.

Rendőrségi becslések szerint a nyitóünnepség eseményeit a főtéren és annak környékén az esős idő ellenére ezrek nézték meg. Akik nem jutottak be a Köztársaság térre, amelynek befogadóképessége a rendezők szerint 15 ezer személy volt, azok a város terein és parkjaiban elhelyezett öt nagy képernyőn is követni tudták a programokat.

Az év folyamán a Plzeň 2015 elnevezésű programsorozat keretében egyebek között fellép a legendás Lynyrd Skynyrd amerikai southern rock együttes. Az érdeklődők megtekinthetnek egy nagyszabású európai dizájnkiállítást és megismerkedhetnek Jiří Trnka (1912-1969) világhírű cseh képzőművész és bábfilmes alkotásaival és életével is, aki a város szülötte.

"A tervek szerint minden nap két egymástól eltérő zsánerű rendezvény lesz - cirkusz, kiállítás, színház, zene, tánc és sok minden más" - közölte már korábban Jiří Sulzenko programigazgató. Jiří Suchánek projektigazgató közölte, hogy a Plzeň 2015 költségvetése mintegy 430 millió korona. Ehhez a város 220 millióval, a cseh kulturális tárca pedig százmillióval járult hozzá, míg a régió 45 milliót adott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?