Színes gálaműsor

Pozsony.

Pozsony. A Tatra banka 1996-ban művészeti díjat alapított a szlovákiai művészetben nyújtott kimagasló teljesítmény elismeréséért, mert – ahogy a tegnapi sajtótájékoztatón is elhangzott – a pénzintézmény ezzel a művészetnek a fejlett társadalomban betöltött fontos szerepét kívánja hangsúlyozni, s egyben a legkiválóbb, a legsikeresebb hazai művészeket szeretné támogatni. A díjat jelképező Üveggúlát – Juraj Opršal szobrászművész alkotását – az elmúlt hat év alatt többek között olyan művészek vehették át, mint Jozef Bednárik, Dušan Hanák, Albín Brunovský in memoriam, Bohdan Warchal, Milan Rúfus, Pavel Vilikovský. A Tatra Banka Művészeti Díjat idén a nyolctagú zsűri Kassai Csongor színművésznek, Karol Kállay fotóművésznek, valamint Peter Lipa dzsesszzenésznek ítélte oda. A zsűri tagjai voltak: Jozef Bednárik és Miroslav Fischer rendezők, Peter Dvorský operaénekes, Daniel Hevier író, Emil Horváth ml. színész, rendező, Václav Patejdl énekes, zeneszerző, Peter Princ dramaturg és Miroslav Uličný, a Tatra banka igazgatótanácsának első alelnöke.

A díjat – melynek anyagi értéke 150 ezer korona – december 7-én adják át a Szlovák Nemzeti Színházban A művészet határok nélküli című nagyszabású, színes gálaműsorban. A programot – természetesen a díjkiosztással együtt – a Szlovák Televízió egyes csatornája december 14-én közvetíti majd.

Kassai Csongor a pozsonyi Új Színpad műsorán szereplő Őrült nők ketrece című musicalben nyújtott kitűnő alakításáért, Albín, alias Zaza szerepének megformálásáért veheti majd át a díjat. Ahogy az indoklásban szerepel: „Kassai Csongor Albínként, alias Zazaként sírás és nevetés határán egyensúlyozva, meggyőzően áll ki a másság elfogadása mellett. Alakításának köszönhetően a pikáns bulvármusicalből sokkal több kerekedik: érdekes ítéletmondás az emberi tisztesség védelméről, az eltérő szemléletformálásra, a szabadságra való jogról.” (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?