Szesz, vér és kevéske szerelem

<p>Az év eddig bemutatott filmjei közül talán a legkíméletlenebb alkotás a Fékezhetetlen. Valós, létező sztorit dolgoz fel, az erőszakot realisztikus eszközökkel, hitelesen ábrázolja. Nem pusztán öldöklő fantáziamese, mint az akcióthrillerek. Ez maga az agresszióba siklott élet.</p>

 

A hivatalos ajánló annyit árul el, hogy: a történet a nagy gazdasági világválság idején játszódik. „A Bondurant fivérek, Forrest (Tom Hardy), Jack (Shia LaBeouf) és Howard (Jason Clarke) igazi legendának számítanak a Virginia állambeli Franklin megyében, hiszen a szesztilalom idején jól menő csempészüzletet tudhatnak magukénak. A jólét azonban veszélybe kerül, amikor feltűnik a színen Charles Rakes különleges ügynök (Guy Pearce), a törvény új ura, aki azonban korruptabb mindenkinél, és részesedést követel magának a fivérek üzletéből. Ők azonban nem hajtanak fejet senki előtt, így felveszik a harcot Rakes ellen.”

Ez nemcsak az alaphelyzet, hanem ennyi a Fékezhetetlen története. A 115 perces játékidő a kíméletlenségekben nem válogató harc, amelyet a fivérek Rakes ellen vívnak. Ezt csak bonyolítja a testvérek egymás közti viszálya. A legfiatalabb, Jack ugyanis bátyjai háta mögött saját csempészügyletekbe kezd, amibe bevonja Cricket nevű barátját (Dane DeHaan). A különutas ügyletek a közös vállalkozást és az ügynök elleni közös fellépést is gyengítik. Forrest, a fivérek esze és irányítója így is kiáll Jackért, aki miatt egyre véresebbek az összecsapások, egyre kegyetlenebb a bosszú. E harc hátterében látunk egy kis tilos pálinkaégetést elrejtve az erdőrengeteg mélyén, kapunk némi korrupciós üzelmet, s ezek feloldására egy érzelmi vonalon finoman kibontakozó, visszafogott szerelmet Jack és Bertha Minnix (Mia Wasikowska) között, valamint egy ágyjelenettel indított vérbő szerelemet Forrest és Maggie (Jessica Chastain) között. A vér és a szesz filmje a Fékezhetetlen: hihetetlenül kemény fizikai támadások, verekedések és véres öldöklések sorozata. Azt mutatja, hogy a tiltott szesszel szerzett pénz hatalma mindenek felett álló.

Izgalmas mozi. Alig egy-két percre enged feloldódni abból a hatásból, amit a vérbosszúkból fröcsögő vér vált ki. Még a szerelmi szálban is ott van annak a veszélye, hogy eltorzítja a bosszú. Nem ágazik nagy ívű történetté a film (így aztán nem is másol semmiféle álomgyári kliséket), ám bonyodalomban, összecsapásokban, hangulatban olyan tömény, expresszív előadásmódjával pedig annyira magával ragadó, hogy akár egyszer ennyit is megnézne az ember ebből a moziból. Nincsenek üresjáratai, időt húzó szépséges természetképei, itt minden kockában izgalom feszül. Súlyos, tömör, tömény a hangulatival, a tiltott alkohol és a pénz hatalma köré épített pozícióküzdelmeivel, az ivászataival, az összetűzéseivel és az összecsapásaival, a szerelmi szálaival. Jó benne a ködös lepukkant környezet, a borongós táj, a minimálist mutató, nem látványkeltő trükkökre törekvő fényképezés, a kosztümök. És nem kímél, nagyon durván adja elő a szeszmaffia üzérkedéseit, erősen kidomborítva a családi összetartás misztikáját.

S a színészek! A három testvéren kívül a legkisebb szerepet megformáló figura is erős karakter. S a karakterek élnek és fejlődnek. Az élen mindent ver Tom Hardy gigantikussága. Mia Wasikowskát itt is mintha Charlotte Bronte írta volna meg a szerepre (korábban Jane Eyre-t formálta meg). A leginkább pedig a fiatal Dane DeHaan üt szíven Cricket figurájával.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?