Szeretettel a drog ellen

Féltem a fiamat jeligére: „Rendszeresen olvasom a rovatát, nagyon jónak tartom. Kifogásolom viszont, hogy keveset foglalkozik a fiatalok és a kábítószer viszonyával. Mint apa, hogyan tudom megvédeni a fiamat, hogy ne kerüljön kapcsolatba a kábítószerrel? Mi lehet az oka, hogy a fiatalok kábítószerhez folyamodnak?”

Fontos kérdéseket tett fel levélíróm, melyekre nagyon nehéz válaszolni. Sok kutató arra hívja fel a figyelmet, hogy a mai fiatalok egy „drogorientált” társadalomban nőnek fel, ahol az emberek állandóan tablettákat szednek, altatót, nyugtatót, fogamzásgátlót stb. Ebben a kulturális atmoszférában játszódnak le a serdülőkor válságos jelenségei, konfliktusai. Ebben él a kamasz hangulathullámzásaival, testi fejlődésével kapcsolatos aggodalmaival, miközben kísérletet tesz énhatárainak kipróbálására vagy fellazítására. Nagy a csábítás, hogy mindezen droggal segítsen. Más kutatók szerint a drogélvező fiatalok két fő csoportra oszthatók: intellektuális és élvező típusra. Az intellektuális típus a hivatalos társadalmi értékekben csalódva az élet értelmét keresi egy különleges lelkiállapotban. Az élvezőt a szer közvetlen hatásai vonzzák. Sokan csak azért veszik be egyszer-kétszer, hogy önmagukat kipróbálják, bár ez a kísérletezés nemegyszer tragédiába torkollik. A drogfogyasztás sok fiatal számára csak kaland, amit egyszer-kétszer megpróbál, aztán abbahagy. Az is előfordul, hogy több hónapos szedés után nagyobb megrázkódtatás nélkül abba tudják hagyni. Bár előfordul, hogy közvetlen hatása révén gátolja az önkontrollt, és agresszív antiszociális magatartáshoz vezet. Megint más kutatók azt mondják, hogy a kábítószert fogyasztó gyerekek nagymértékben sikertelenek (ez a gondolat áll hozzám is a legközelebb). Negatívan élik meg az életet, a kiegyensúlyozottság állapotát csak serkentő- és kábítószerrel vagy alkohollal érik el. ĺgy kompenzálnak, és ezzel érzik azt, hogy olyanok lesznek, mint mások. A sikertelenül átélt gyermekkor két folyamatot indít el: a sikertelenséget kivetíti az őt körülvevő világra, és ennek következménye az, hogy körülötte valóban tönkremegy minden. Az előzmények milliónyi dologból tevődnek össze. Család, iskola, barátság. Bizonyos élmények nem úgy kerülnek feldolgozásra, mint a nagy átlagnál. Ezt maguk is hamar észreveszik, és bizonygatni akarják, hogy a sorból nem lógnak ki. Ekkor nyúlnak kábítószerhez. Csoportosan többnyire azért művelik, mert keresik a magukhoz hasonlót. A csoport védelmet nyújt a másság ellen. A drog egy ideig felment a felelősség alól, illetve megszabadít a negatív élményektől, a szorongató, titkolt kudarcoktól. Végezetül nagyon fontosnak tartom a gyermekek jutalmazását, dicséretét és a szeretet kimutatását a szülő részéről. Büntetés, megalázás, megszégyenítés, a kudarcélmények sokasága a gyermeket gyakran a rossz megoldások irányába viszi

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?