Szent István-napok Tardoskedden

Tardoskedd. Augusztus 20. és 23. között már hatodik alkalommal rendezi meg a nagyközség a hagyományos búcsúval egybekötött Szent István-napi ünnepségeket.

„Tekintettel a falu méreteire nagyszabású, négynapos rendezvénysorozatot szervezünk minden évben – nyilatkozta Tardoskedd polgármestere, Bara Mihály. – Az egykori helyi búcsú néhány évvel ezelőtt arra redukálódott, hogy megjöttek a körhinták, a hullámvasutak, a lövöldék és a sok árus a még több bóvlival. Ezen szerettünk volna változtatni, visszatérni a régi hagyományokhoz. A helybelieknek sikerült visszahozniuk a régi nagy állat- és kézművesvásárokat, a környék hagyományőrző csoportjai pedig a szombati folklórfesztiválon találkoznak.” Idén első alkalommal kötélhúzóversenyt is szerveznek, így aztán kiderülhet, ki Tardoskedd legerősebb embere.

„Hétfőn híres magyarországi labdarúgók látogatnak el hozzánk: Törőcsik, Vukovics, Bene, Varga..., ugyanis a Tardoskeddi Öregfiúk a Budapesti Öregfiúk csapatával mérkőzik majd” – mondta a falu első embere, aki maga is felölti majd a hazaiak mezét. A mérkőzésre meghívták saját futballhírességeiket is: Szikora Györgyöt, a Móder testvéreket és Gyurek Istvánt. Vendégül látják a falu díszpolgárait, Csáky Pál miniszterelnök-helyettest és Törley Mária szobrászművészt, a tardoskeddi Szent István-szobor készítőjét.

„Hiszem, hogy a Szent István-napi ünnepségek hozzájárulnak Tardoskedd új arculatának kialakításához. Minden kis közösségnek igyekeznie kell, hogy ne olvadjon a nagy tömegbe. Mi ezzel az ünnepségsorozattal is igyekszünk különbözni a környékbeli községek falunapjaitól” – mondta Bara Mihály, aki szerettel vár a faluba minden kedves érdeklődőt.

PROGRAM

Augusztus 20. (péntek)

15.00: Buják Vince kéz-művestermék-múzeumának megnyitója (Mély utca 9);

19.00: a Kizárt Dolog szímői amatőr együttes koncertje; 20.00: a Beatrice együttes és Nagy Feró koncertje (helyszín: szabadtéri színpad).

Augusztus 21. (szombat)

8.00: irakodó kézművesvásár, gulyásfőzőverseny; 10.00: gyermekjátékok a helyi, 60. számú Sík Sándor cserkészcsapat vezetésével; 11.00: kötélhúzóverseny; 14.00: helyi lovasgazdák felvonulása; 15.30: a Szent István-szobor megkoszorúzása a Szent István téren; 16.00: a kibővített falumúzeum megnyitója; 16.30: a tardoskeddi születésű Nothart Alena szőgyéni grafikus és festőművész kiállításának és a Gútai Magyar Tannyelvű Magán-középiskola tanulóinak tűzzománc-alkotásaiból készült tárlat megnyitója a helyi szabadidőközpontban; 17.30: a tardoskeddi és környékbeli hagyományőrző csoportok felvonulása; 18.00: folklórfesztivál a szabadtéri színpadon, fellép a besenyői asszonykórus, a Tallós éneklőcsoport, a Dyaky citerazenekar Deákiból, a nagyatádi néptánccsoport, valamint a hazai hagyományőrző csoportok: a Váska néptánccsoport, Fehér Akác asszonykórus, a férfi kar, a gyermek citerások és a Rozmaring vegyes kar; 20.30: a Magyar vándor című film vetítése a szabadtéri színpadon (helyszín: felvégi park).

Augusztus 22. vasárnap

10.30: ünnepi szentmise a Szent István-templomban; 14.00: a Felvidék hagyomány-őrző néptánccsoport és a Heimat német nemzetiségi csoport műsora a szabadtéri színpadon, sportdélután, búcsú és mulatság.

2004. augusztus 23. hétfő

17.00: Tardoskeddi Öregfiúk – Budapesti Öregfiúk futballmérkőzés a sportpályán; búcsú, mulatság. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?