Szemtől szemben, női kérdésekkel

kép
Pozsony |

Május 22-én és 23-án mutatják be az Astorka Korzo Színház A2 Stúdiószínpadán a Szemtől szemben / Zoči voči című kétnyelvű színpadi előadást, melynek szerzői és közreműködői: Kilo Krisztina és Derzsi Réka.

Női vonal a történelmi múltból kiindulva és a mába haladva, majd a napjainkban kikötve és lehorgonyozva. S ezen az úton női szemmel, női érzelmekkel, női szemszögből át- és megélve nemzedéki súrlódások, generációs ellentétek. Elemezve közben, hogy mi az, ami átmenthető egyik nemzedékről a másikra, mi az, ami valamiért kipereg a fejlődésrostán: kikopik és nem öröklődik át, csak emlékezetként marad fenn és él tovább, amíg van, aki tovább vigye és adja. Felmutatva a mi életünket (a mai nőkét) az ő életükkel (az elődökével) szemben. S ebben a felmutatásban – ha már női vonal – nem lehet nem érinteni az egyenjogúsítási törekvéseket, az emancipációs fejlődést. Nagyvonalakban ezek a témakörök, ezek a motívumok, végső soron az identitáskérdések bukkannak fel és törnek előtérbe a Szemtől szemben / Zoči voči című kétnyelvű színpadi előadásban, melyről összegezve elmondható: sajátos színpadi nyelven közölt nemzedéki vallomás a nemzeti kisebbségben megélt női sorsról.

Kilo Krisztina egy lapunkban megjelent korábbi interjúban így fogalmazta meg ennek az előadásnak a tervét: „Darabot fogunk írni az örökölt traumáinkról, férfi és nő viszonyáról, a kétnyelvűségről. Mindkettőnk nagymamája nagyon idős már, előbb velük beszélgetünk el bizonyos kérdésekről, egyebek mellett az emancipációról, vagy arról, hogy az ő fiatalkorukban mit jelentett nőnek lenni, Szlovákiában nemzeti kisebbségként élni. Ez lesz az alap, erre fogunk építeni, a tőlük hallottakat vetítjük majd rá a mai életünkre.”

Így született meg a nagymamák elbeszéléseire is támaszkodva a szövegkönyv, amely olyan alapként szolgál csupán a színpadi narrációhoz, amit a próbafolyamat során árnyalni lehet. „Minden érdekelt bennünket, amit nagyanyáink átéltek. Abból is mindenekelőtt az, hogy hogyan élték meg belsőleg, lelkileg, érzelmileg azt, ami nőként megtörtént velük. Nem tükröt akarunk felmutatni, hanem egy emancipációs fejlődésvonalat megrajzolni a szlovákiai magyar környezetből” – mondta már a próbák tapasztalatából is kiindulva Derzsi Réka.

A különleges előadás díszletét Németh Krisztián, kosztümeit Martin Hrča tervezi. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?