Szarka Tamás örömzenélésre készül Al Di Meolával

Budapest |

<p>Kellemes örömzene lesz, egy olyan koncert, amelyen több mint hatvanan lesznek a színpadon - mondta Szarka Tamás, aki október 22-én Al Di Meolával, a világhírű amerikai gitárművésszel lép fel a Budapest Kongresszusi Központban.</p>

"Al Di Meola szinte végig a színpadon lesz, nyolc vagy kilenc számomban fog gitározni, és triójával külön is előad dzsesszdarabokat" - válaszolta Szarka Tamás az MTI kérdésére a koncertet beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A Ghymes együttesből ismert Kossuth-díjas dalszerző, hegedűs, énekes Az ég szerelmére című új szólólemezéről, zenés színházi darabjaiból, köztük elsősorban a Nemzeti Színházban második évada futó Éden Földönből és ismert számaiból is játszani fog. A koncerten Szarka Tamás zenekara és Al Di Meola formációja mellett közreműködik Tokody Ilona operaénekes és a Budapesti Ifjúsági Kórus is.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"250253","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Az október 22-i koncertből ízelítőt adva Szarka Tamás és hat zenésze öt dalt mutatott be a sajtónak az Akvárium Klubban. Mint később elmondta, továbbra is hisz a CD-kiadásban, ezért készítette el friss lemezét. Hozzátette: szerinte érdemes egy 75 percnyi anyagot ebben a formában átnyújtania a közönségnek.

A koncertet szervező Danubius Music produkciós iroda egyik vezetője, Guba Gábor felidézte, hogy a tavaly decemberi nagy sikerű karácsonyi Ghymes-nagykoncert után vetette fel Szarka Tamás, hogy idén elindítana egy szólókarriert lemezzel, koncertekkel, de nem a Ghymes együttes rovására.

"Al Di Meola tíz éve dolgozik a cégünkkel, zenekarának magyar dobosa van Kaszás Péter személyében, ő október 22-én Szarka Tamás és Al Di Meola együttesével is a színpadon lesz. A fúziós zene amerikai világsztárja a Facebookon jelezte, hogy mennyire tetszik neki a Ghymes zenéje, ez vezetett végül a Budapest Kongresszusi Központ koncertjéhez" - idézte fel Guba Gábor.

Az amerikai zenész videoüzenetben beszélt arról, mennyire örül annak, hogy Szarka Tamással együtt zenélhet. A 62 éves Al Di Meola a hetvenes évek közepe óta tartozik a világ élvonalába. Játszott a Return to Forever nevű legendás csapatban, első szólólemeze, a Land of the Midnight Sun 1976-ban jelent meg. A hetvenes évek végén zenélt először együtt Paco de Luciával, a flamenco spanyol mesterével és John McLaughlinnal, a Mahavishnu Orchestra gitárvirtuózával. Triójukkal a kilencvenes években is többször színpadra léptek, hatalmas sikerrel.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"250254","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Al Di Meola számos alkalommal koncertezett Magyarországon, fellépett például a veszprémi ünnepi játékokon, a székesfehérvári Fezen fesztiválon, a paksi Gastroblues-on, de Leslie Mandoki supergroupjában a Müpában is.

Szarka Tamás 2006-ban a Zeneakadémián mutatta be első önálló szerzői estjét, sok színházi felkérésre írt zenét, de ezek élőben, az ő előadásában eddig nem hangzottak el színpadon. A világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyítő, felvidéki Ghymes együttest testvérével, Szarka Gyulával 1983-ban alakította, a zenekar a kilencvenes évek második felétől óriási népszerűségnek örvend Magyarországon és a Kárpát-medencében. A Kossuth-díjjal elismert Szarka-fivérek által vezetett Ghymes eddig 18 albumot jelentetett meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?